Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predsjednik štedi

'Došao sam u Loru jer ne želim trošiti novac na hotele'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Republike Ivo Josipović u vojnopomorskoj bazi Lori u Splitu sastao s predsjednicom Transparency Internationala Huguette Labelle, a kako je nakon sastanka rekao novinarima, u razgovoru su utvrdili da je Hrvatska pozitivno napredovala kad je riječ o korupciji, no da još treba dosta učiniti.

Hrvatska je uznapredovala, posebno u zakonodavstvu i javnoj potpori političara borbi protiv korupcije, no, kako je rekao predsjednik, također je utvrđeno da u Hrvatskoj u praksi treba još dosta učiniti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna TIH sumnja u mogućnost ometanja rada povjerenstva za sukob interesa Slika nije dostupna Dodik: 'Ne dopuštam da razni pederi ulaze u moj ured'

'Pozitivni pomaci, posebno na političkoj razini, koji su vidljivi u progonu korupcije, trebaju biti nastavljeni još jačom snagom i silom', rekao je Josipović novinarima. Naglasio je da je borba protiv korupcije trajna zadaća, a ne kampanja i ne može se iscrpsti u jednokratnoj akciji. Dodao je kako Transparency International uvelike pridonosi borbi protiv korupcije u cijelom svijetu, oblikujući standarde antikorupcijskog ponašanja. Sve demokratski usmjerene države imaju sustavan pristup borbi i sprječavanju korupcije ne samo na represivnoj razini nego i u stvaranju javnog mnijenja među političarima, onima koji obnašaju sve javne dužnosti i među građanima, rekao je Josipović. Smatra da je u Hrvatskoj 'možda najopasnija korupcija' bila u procesu pretvorbe i privatizacije.

Josipović ne želi trošiti novac na hotele

Na upit zašto je sastanak sazvan u Lori, kazao je da je razlog tomu što u Splitu boravi službeno. 'Zbog štednje nisam želio trošiti novac za hotele', rekao je Josipović koji je u Lori i prenoćio. 'Ovdje je vojska, a ja sam vrhovni zapovjednik i mislim da je racionalno i u duhu štednje da se koristi ovaj smještaj, a ne hotel', dodao je. Na novinarske upite je li s predsjednicom Transparency Internationala razgovarao o događanjima u Lori u tijeku rata, Josipović je odgovorio niječno, rekavši kako to nije zadaća Transparency Internationala, ali da je on uvijek spreman i o tome razgovarati.

'Znamo da je u Lori bio zatvor u kojem su se kršila ljudska prava. Uostalom, o tome je svoje reklo i hrvatsko pravosuđe', istaknuo je Josipović. Odgovarajući na pitanja rekao je da se nije službeno sastao s gradonačelnikom Željkom Kerumom, ali da se s njim susreo na sinoćnjem otvorenju Splitskog ljeta.

Predsjednica Transparency Iinternationala Huguette Labelle je, odgovarajući na novinarska pitanja, rekla kako je Hrvatska 'učinila puno u borbi protiv korupcije' te da 'tako treba nastaviti'. Hrvatska se u budućnosti mora stalno dokazivati i potvrđivati svoja stajališta o korupciji', dodala je. Naglasila je kako je u zadnje vrijeme uočila 'napredak u donošenju zakona i izmjenama zakona te ukupnoj reformi pravosuđa'. Mislim da su to vrlo važni pozitivni koraci, a pridonijeli su otvaranju 23. poglavlja u pregovorima s EU-om", zaključila je Labelle. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene