Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pravi borac za život

Dosad imala 17 operacija, a sada treba bubreg

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tri puta na tjedan 21-godišnja Ivana Brlić putuje iz Novog Marofa u Zagreb na dijalizu. Nalazi se u invalidskim kolicima i velika joj je želja voziti automobil kako bi si olakšala život.

Put do Zagreba traje sat vremena što je još jedan razlog više za auto. Vozački ispit je položila, no nažalost nema novca za potrebnu opremu. Iz udruge bubrežnih bolesnika odlučili su pokrenuti akciju kako bi prikupili potreban novac. Ivana je s 14 mjeseci stradala u prometnoj nesreći. Zbog ugruška između trećeg i četvrtog kralješka, donji dio tijela ostao je paraliziran. Doktor je inzistirao na hitnoj operaciji koja joj uopće nije pomogla. 'Nakon operacije niti je bilo doktora, niti mojih papira, ničega nije bilo, a niti funkcije u mojim nogama. Potpuno se izgubila funkcija u mojim nogama, ja više ništa nisam osjećala. Evo već danas, imam 21 godinu, ja opet ništa ne osjećam', rekla je Ivana. Od tada, njezin dom bila je bolnica. Zbog krivog liječenja, uništeni su joj bubrezi i mjehur, a uz to, imala je niz drugih komplikacija. Do sada je prošla 17 operacija.

Pročitajte i ovo Vili Beroš Sramotan slučaj Nakon našeg teksta ministar Beroš najavio: "Postoji rješenje za pacijente koje muče termini za dijalizu" Dijaliza, ilustracija poliklinika mijenja pravila Sramotna situacija u zagrebačkom zdravstvu: "Teško sam bolestan, a sad mi prijeti i otkaz. Oni kažu da ih se to ne tiče"

Položila vozački ispit, ali nema adekvatan auto

'Trenutno mi je želja da dobijem bubreg', rekla je Ivana. Tri puta na tjedan, Ivana putuje u Zagreb na dijalizu. Na listi za transplantaciju punih je deset godina. Za Ivanu njezina majka kaže kako je veliki borac. Volja za životom, uz potporu bližnjih, jača je od svega. 'Nekad zna biti jako loše. Jednostavno taj aparat toliko iscrpi da dušu izvuče iz vas, a ne samo ono što treba', opisuje Ivana. 'Nadam se da će ta transplantacija biti uspješna. Ako i ne, tu je i mama koja će dati svoj bubreg', kaže Ivanina majka Radmila. Prije pet mjeseci Ivani se ispunila velika želja, položila je vozački ispit. Trenutačno ne vozi auto, jer je potrebna posebna oprema, za što njezina obitelj nema dovoljno novca. 'To je normalan auto kao i svaki drugi, samo što ima kod volana jednu dodatnu ručicu s kojom ja pritišćem gas i kočnicu, koju ne mogu s nogama', objašnjava Ivana. Stoga su iz udruge bubrežnih bolesnika odlučili pomoći i probati prikupiti 30 tisuća kuna. Svačija pomoć je dobrodošla. Na pitanje gdje bi se odvezla odmah kada bi dobila auto, Ivana odgovara: 'Prvo bi ja i frendica otišle na kavu! Same, da nas ne mora mama voziti!'

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene