Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Procesuiranje ratnih zločina

DORH tek nedavno zatražio podatke HHO-a o zločinima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon međusobnih prozivanja, Udruge za ljudska prava i DORH napokon su za istim stolom iznosili argumente o zločinima u Domovinskom ratu.

Aktivisti smatraju da se na otkrivanju zločina premalo radi, iz Državnog odvjetništva uzvraćaju da su procesuirali sve zločine za koje su imali dokaze i svjedoke.

Pročitajte i ovo Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine Velika količina dokaza Podignuta optužnica za zvjerstva nad Hrvatima: Za pokretanje postupka trebalo je više od 30 godina Slika nije dostupna Tijekom 1992. godine Dvojica Srba uhićeni zbog zločina nad Hrvatima i Bošnjacima

Državno odvjetništvo potvrdilo je da nitko nije osuđen za ratne zločine poslije Oluje. Pravomoćna presuda za ratni zločin poslije Oluje ne postoji, ali su neki postupci u tijeku. 'Prijavljene su 22 poznate osobe, a 34 kaznene prijave su protiv nepoznatog počinitelja zbog kaznenog djela ubojstva. Ukupno je osuđeno 14 počinitelja zbog ubojstva za vrijeme i nakon operacije Oluja', rekla je Davorka Radalj, iz Odsjeka za ratne zločine DORH-a.

Beogradskom odvjetniku Draganu Pjevaču majka je ubijena u Medačkom džepu. Kaže da mu je teško govoriti o zločinu koji mu je promijenio život. Jedino rješenje je uvažavanje i razumijevanje za patnju jednih i drugih. Treba osuditi sve zločine bez obzira tko ih je i u ime kojeg cilja počinio.

Baza podataka o ratnim zločinima

'Mi Srbi, posebno Srbi iz Hrvatske moramo shvatiti da je Oluja bila kraj četverogodišnje psihoze i patnje i da smo mi bili na drugoj strani i da smo jedan od uzroka tih patnji. U Hrvatskoj moraju shvatiti da Srbi nisu dobrovoljno otišli. Ogromna većina ih je u ovaj rat natjerana', ističe Dragan Pjevač, iz udruženja porodica Suza.

A što je sa zločinima nad Hrvatima. Ovčara, Škabrnja, Borovo selo. Logori u Srbiji. U Podgorici je nedavno počelo suđenje po tužbi stražara, batinaša, koji su svoje žrtve - logoraše optužili za lažno svjedočenje. 'Organizacije za ljudska prava su tražile nastavak procesuiranja ratnih zločina u Vukovaru te nastavak procesuiranja po zapovjednoj odgovornosti za zločin na Ovčari', naglasila je Vesna Teršelić iz organizacije Documenta.

U DORH-u kažu da su tek nedavno zatražili i dobili službene podatke HHO-a o zločinima nakon Oluje. Izradili su i bazu podataka o ratnim zločinima. Uvid u te podatke imaju svi tužitelji u Hrvatskoj.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene