Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Demantiraju izjave

DORH: Bajić Sanaderu nije poklonio slike niti je bio u njegovoj kući

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Državno odvjetništvo Republike Hrvatske danas je reagiralo na izjave bivšeg premijera Ive Sanadera. Tvrde da je iznio 'čitav niz neistinitih tvrdnji'.

Iz DORH-a kažu kako su već ranije demantirali neke od tvrdnji koje je izrekao Ivo Sanader, ali obzirom na novi kontekst, smatraju da moraju ponoviti demantij i upozoriti na njihovu neistinitost.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović na Pantovčaku - 6 Nova kritika Milanović: ''Plenković dobro zna kakva je čovjeka doveo na čelo DORH-a'' Kaznena prijava protiv redatelja Dalibora Matanića - 1 DORH istražuje Pala je prva kaznena prijava u slučaju Dalibora Matanića: "Sve te žrtve će ostati obilježene za ostatak svog života"

'Državno odvjetništvo Republike Hrvatske ne postupa ni po čijim nalozima za kazneni progon pa tako ni za pokretanje kaznenog progona protiv optuženog Ive Sanadera, već isključivo temeljem Ustava i zakona. Sastanak u Banskim dvorima na kojem je, kako tvrdi optuženik dan „politički nalog“ za njegov progon, sazvan je unaprijed u svezi pregovora oko Poglavlja 23 i 24, a o čemu smo i ranije upoznali javnost kroz odgovore na novinarska pitanja. Napominjemo, Državno odvjetništvo je znatno prije održanog sastanka provodilo izvide, a potom je još 2009. godine naložilo policiji provođenje daljnjih izvida, u odnosu na sumnje da su počinjena kaznena djela koja su danas predmetom inkriminacije protiv optuženog', stoji u priopćenju DORH-a.

>> Barišić direktoru u Hrvatskim šumama rekao da je Fimi medija 'stranačka zaklada'

'Glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske nije ni od koga tražio mandat ili njegovo produženje, pa tako ni od optuženog nije „dva puta molio za produženje mandata“. Istine radi, to objektivno nije bilo moguće, jer je u vrijeme dok je optuženik obavljao dužnost Predsjednika Vlade samo jednom Hrvatski sabor raspravljao i odlučio o davanju novog mandata Glavnom državnom odvjetniku. Isto to su učinili predsjednici Vlade ranije Ivica Račan i kasnije Jadranka Kosor', dodaje DORH.

Demantiraju i da je Mladen Bajić Sanaderu poklonio slike i da je ikad bio u njegovoj kući.

'U odnosu na „curenje informacija“ Državno odvjetništvo Republike Hrvatske i USKOK postupaju sukladno pozitivnim zakonskim propisima pa tako predstavnicima sredstava javnog priopćavanja te bilo kojim drugim neovlaštenim osobama nisu davani zapisnici o iskazima osumnjičenika i svjedoka. Objavljivanje sadržaja zapisnika šteti probicima kaznenog postupka i znatno otežava državnom odvjetniku vođenje istrage. U ostalom državni odvjetnik u slučaju kada za to postoji interes javnosti ili drugi opravdani razlozi ima zakonske ovlasti temeljem čl. 231. st. 3. Zakona o kaznenom postupku i čl. 30. st. 2. Zakona o USKOK-u odlučiti da određena dokazna radnja ili dio dokazne radnje nisu tajne. U odnosu na konkretnu kaznenu prijavu i navode, upućujemo na priopćenje Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu od 27. rujna 2012', kažu iz DORH-a.

>> Sanader: Bajić falsificira zapisnike kojima me tereti

'Na kraju, napominjemo, kako je člankom 2. stavak 3. Zakona o državnom odvjetništvu zabranjen svaki oblik utjecaja, a posebno svaki oblik prisile prema državnim odvjetnicima, te korištenje medija i javnih istupanja u predmetima kaznenih djela za koja se progoni po službenoj dužnosti. Neosporno je da je istupanje optuženog u suprotnosti s navedenom odredbom Zakona, ali Državno odvjetništvo Republike Hrvatske će bez obzira na sve pritiske obavljati svoje temeljno pravo i glavnu dužnost, a to je progon počinitelja kaznenih djela za koja se progoni po službenoj dužnosti, nastojeći time pridonositi izgradnji neovisnosti pravosuđa i zakonitom ostvarivanju svoje ustavne uloge. Ocjenu o kaznenoj odgovornosti optuženika će dati sud kao jedino mjesto gdje se raspravlja i odlučuje o svim činjenicama i dokazima', zaključuju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene