Martina Dalić (Foto: Jurica Galoic/PIXSELL)
Martina Dalić (Foto: Jurica Galoic/PIXSELL)

Pitali smo DORH planiraju li pokrenuti istragu protiv ministrice i potpredsjednice Vlade Martine Dalić nakon objave e-mail prepiske s konzultantima u izradi lex Agrokora.


''Nadležno državno odvjetništvo postupa po nekoliko podnesenih mu kaznenih prijava vezanih uz trgovačko društvo Agrokor i za potrebe tog postupanja, između ostalog, razmatra relevantnost informacija objavljenih u javno dostupnim izvorima'', kratko su odgovorili iz DORH-a na upit DNEVNIK.hr-a.

Vezani članci Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) Plenković u samo pet dana prešao put od "ne vidim ništa sporno u mailovima" do ostavke Martine Dalić Mislav Bago (Dnevnik.hr) "Martina Dalić Plenkoviću je bila zadnja brana. On je sad sam na brisanom prostoru"

Pitanje smo postavili povodom objave e-mail prepiske potpredsjednice Vlade Martine Dalić vezano za sastavljanje lexa Agrokor. Iz prepiske koja je objavio portal Index između autora "Lex Agrokor", Martine Dalić i ministra financija Zdravka Marića proizlazi, tvrde na tom portalu, da su vlasnici i predsjednici brokerskih kuća, konzultantskih tvrtki i odvjetničkih ureda tajno radili za Vladu na pripremi zakona i iz toga izvukli osobnu korist jer je na kraju, na ime savjetničkih usluga, iz Agrokora u zadnjih godinu dana izvučeno više od pola milijarde kuna.

Nakon objave prepiske, politička stranka Slobodna Hrvatska podnijela je kaznenu prijavu protiv Martine Dalić zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela zloporabe položaja i ovlasti, trgovanja utjecajem i zlouporabe povlaštenih informacija.

''Smatramo da pored nedvojbene političke odgovornosti ministrice Martine Dalić koja se očituje u skandaloznom pristupu rješavanju najvažnijih državnih pitanja, a kojim je omogućila svojim prijateljima i partnerima zaradu od nekoliko stotina milijuna kuna postoji i kaznena odgovornost zbog povreda odredbi Kaznenog zakona.

Kaznenu prijavu podnosimo kako bi ubrzali rad Državnog odvjetništva na ovom predmetu i osigurali uvid javnosti u postupke koje će nadležno državno odvjetništvo poduzimati u konkretnom predmetu'', priopćili su iz stranke Slobodna Hrvatska.