Martina Dalić (Foto: Jurica Galoic/PIXSELL)
Martina Dalić (Foto: Jurica Galoic/PIXSELL) Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Pitali smo DORH planiraju li pokrenuti istragu protiv ministrice i potpredsjednice Vlade Martine Dalić nakon objave e-mail prepiske s konzultantima u izradi lex Agrokora.


''Nadležno državno odvjetništvo postupa po nekoliko podnesenih mu kaznenih prijava vezanih uz trgovačko društvo Agrokor i za potrebe tog postupanja, između ostalog, razmatra relevantnost informacija objavljenih u javno dostupnim izvorima'', kratko su odgovorili iz DORH-a na upit DNEVNIK.hr-a.

Vezani članci Tonći Korunić (Foto: Pixell) O Dalić i lex Agrokoru progovorio član tajne grupe Borg: "Nismo nikome rekli što radimo, ni ženi, ni djeci. Da se znalo, nastala bi panika" Mislav Bago (Dnevnik.hr) "Martina Dalić Plenkoviću je bila zadnja brana. On je sad sam na brisanom prostoru"

Pitanje smo postavili povodom objave e-mail prepiske potpredsjednice Vlade Martine Dalić vezano za sastavljanje lexa Agrokor. Iz prepiske koja je objavio portal Index između autora "Lex Agrokor", Martine Dalić i ministra financija Zdravka Marića proizlazi, tvrde na tom portalu, da su vlasnici i predsjednici brokerskih kuća, konzultantskih tvrtki i odvjetničkih ureda tajno radili za Vladu na pripremi zakona i iz toga izvukli osobnu korist jer je na kraju, na ime savjetničkih usluga, iz Agrokora u zadnjih godinu dana izvučeno više od pola milijarde kuna.

Nakon objave prepiske, politička stranka Slobodna Hrvatska podnijela je kaznenu prijavu protiv Martine Dalić zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela zloporabe položaja i ovlasti, trgovanja utjecajem i zlouporabe povlaštenih informacija.

''Smatramo da pored nedvojbene političke odgovornosti ministrice Martine Dalić koja se očituje u skandaloznom pristupu rješavanju najvažnijih državnih pitanja, a kojim je omogućila svojim prijateljima i partnerima zaradu od nekoliko stotina milijuna kuna postoji i kaznena odgovornost zbog povreda odredbi Kaznenog zakona.

Kaznenu prijavu podnosimo kako bi ubrzali rad Državnog odvjetništva na ovom predmetu i osigurali uvid javnosti u postupke koje će nadležno državno odvjetništvo poduzimati u konkretnom predmetu'', priopćili su iz stranke Slobodna Hrvatska.