Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posebna pacijentica i izvanredni liječnici

Majka hrabrost: Nevjerojatna priča s čak dva sretna (i prekrasna) završetka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Donosimo priču o jednoj posebnoj pacijentici i hrvatskim liječnicima koji su joj spasili život. Nakon što su joj uspjeli izliječiti srčanu manu i ugradili joj poseban pacemaker, pomogli su joj da iznese i visokorizičnu trudnoću.

Maja Jakovljević iz Popovca je rođena sa srčanom manom. Aorta je polazila iz desne klijetke, a plućna arterija iz lijeve, što dovodi do smrti. "Bila sam 9 mjeseci u Americi na operaciji kao beba, imala sam transpoziciju velike krvne žile. I bilo je sve u redu do punoljetnosti", priča ona.

Pročitajte i ovo Personalizirano liječenje - 2 Bolji ishodi liječenja Dobre vijesti za onkološke pacijente! Personalizirano liječenje tumora od sada i u Hrvatskoj Laboratorij za sekvenciranje tumora - 3 Vrijedna investicija Ovakav laboratorij za liječenja raka uz Hrvatsku imaju još samo Njemačka i Švicarska

Srce je oslabjelo, dobila je aritmiju. Baš u vrijeme kada je počela razmišljati o trudnoći. Pomoć je potražila u KBC-u Zagreb.

"Vidio sam ustvari da osim problema trudnoće koja je bila u drugoj bolnici zabranjena, postoji problem sa srcem koji treba odmah rješavati. I onda smo pacijenticu zaprimili u Kliniku", kaže doc. dr. Joško Bulum iz Klinike za bolesti srca i krvnih žila KBC-a Zagreb.

Zamijenili su joj zalistak i ugradili pacemaker. "Da provedemo takvu stimulaciju srca koja će joj osigurati što prirodniji tijek impulsa. To je zaista bilo revolucionarno i mislim da moramo biti ponosni da je ta odluka donesena prvi put u svijetu", ističe prof. dr. Jadranka Šeparović Hanževački iz iste klinike KBC-a Zagreb.

Napokon je mogla razmišljati o trudnoći. Zatrudnjela je medicinski potpomognutom oplodnjom. "Maja je tijekom trudnoće dobila vrlo mali broj kilograma, što je bilo jako dobro. Svi kardiološki nalazi bili su dobri. I onda smo se zajedno odlučili na zahtjev kardiologa da napravimo carski rez sa 35 tjedana", kaže prof. dr. sc. Hrvoje Vrčić, Pročelnik Zavoda za humanu reprodukciju KBC-a Zagreb.

Prije dva dana na svijet su stigli Minja i Saša. "Sretna sam! Sad ću ih napokon vidjeti, nadam se danas obojicu, zajedno, na okupu. Valjda ću onda bolje znati. Još vjerojatno nisam svjesna dok ih ne primim", kaže Maja.

Iz bolnice kažu kako je to uspjeh cijelog tima. "Zbog toga što to nije samo odraz znanja naših vrhunskih stručnjaka nego i odraz dobre organizacije sustava", ističe Ante Ćorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb.

"Ponosni smo i sretni što se neke priče, pa i s onim najtežim slučajevima, završavaju sretno, kao što je i ovaj", dodaje Davor Miličić, Predstojnik Klinike za bolesti srca i krvnih žila KBC-a Zagreb.

Ova priča tako na kraju ima dva sretna završetka - Sašu i Minju.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene