Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Omiljena meta

Posao im cvate, nemojte i vi postati njihova žrtva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kradljivcima je dovoljna minuta da ostanete bez bicikla, a ne biraju ni vrijeme ni mjesto kada ga ukrasti.

Biciklisti su trenutačno omiljena meta kradljivaca. Bicikala je sve više, sve su skuplji pa i ne čudi što se više ne bira ni vrijeme ni mjesto kada ukrasti bicikl. Tehnike su savladane - do savršenstva, a kradu se čak i bicikli na balkonima. Donosimo nekoliko savjeta kako sačuvati bicikl od kradljivaca.

Pročitajte i ovo Ilustracija Škola pod opsadom Uhićena tinejdžerica: Nožem izbola tri osobe u srednjoj školi Nasilnik zaposlenicama prijetio nožem naoružan nožem Drama u ljekarni: Razbojnik ozlijedio dvije žene i ukrao kutiju lijekova, pohod nastavio u domu zdravlja

Ne mogu ih zaustaviti ni lokoti ni nadzorne kamere ni zaključana vrata. Dovoljna im je minuta i vašeg bicikla više nema.

'Nema niti jednog mjesta s kojeg nismo dobili dojavu da je ukraden bicikl. Kradu se sa balkona, iz zatvorenih stubišta, biciklarnika, na ulici. Malo tko danas ima bicikl, a da se ne boji za njega', rekao nam je Vladimir Kalgota iz udruge Sindikat biciklista.

VIDEO Djeca u dobi od 9 i 14 godina na biciklu krše zakon

Prema policiji prošle godine lopovi su ukrali više od tisuću bicikala, no iz udruge kažu da je broj barem dvostruko veći jer mnogi ne prijave krađu. Imaju recept kako lopovima otežati posao.

'Imamo u-lokot koji je puno čvršći i sigurniji jer se ne može lako precvikat. S njim se treba vezat bicikl istovremeno i kroz kotač i okvir. Ako vežemo samo za kotač nismo ništa napravili jer se ostatak bicikla može uzet. Postoje i malo deblje i duže sajle, ali one u principu nisu dobre jer se mogu precvikat s kliještima u roku od minutu dvije', kaže Kalgota.

VIDEO Splićanin riješio slučaj preko You Tubea: 'Policijo, našao sam ga!'

Kada policija i pronađe ukradeni bicikl uglavnom ne znaju čiji je pa ga nemaju kome vratiti. Vlasnik ga obavezno treba fotografirati.

'Sačuvajte račun, s donje strane bicikla postoji broj bicikla,broj rame. Morate imati dokaz da je to vaš bicikl', objasnio je Krešimir iz udruge Moj bicikl.

Biciklisti su sami napravili biciklistički registar - Internet stranicu s fotografijama ukradenih bicikala. Ima čak 42 stranice.

'Pomoću registra može se povezati bicikl i vlasnik i dostupan je svima i svatko može provjeriti za neki bicikl je li ukraden', objasnio je Ivan Hamonajec.

Policija upozorava građane da ne kupuju ni rabljene bicikle bez računa jer bi mogli biti ukradeni te svakako prijave krađu jer bez toga bicikl sigurno više neće vidjeti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene