Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predstavljanje u četvrtak

DONOSIMO EKSKLUZIVNE DETALJE Strani investitori analizirali poslovnu klimu u Hrvatskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Strani investitori rezultate analize su saželi u Bijelu knjigu.

Strani investitori u Hrvatskoj analizirali su poslovnu klimu i rezultate saželi u Bijelu knjigu koju će predstaviti u četvrtak. Ekskluzivno donosimo detalje koji otkrivaju je li se što promijenilo od prošle godine i u kojem smjeru.

Pročitajte i ovo Predstavljanju Bijele knjige prisustvovala je i ministrica Martina Dalić (Foto: Udruženje stranih ulagača) PREDSTAVLJENA BIJELA KNJIGA Hrvatska mora poboljšati ovih 6 ključnih područja da bi privukla strane ulagače Slika nije dostupna Investicijska klima INVESTITORIMA JE DOZLOGRDILO Vladi preporučili da prouči "Bijelu knjigu"

Investicijska klima u Hrvatskoj čak se pogoršala - zaključuju u udruženju stranih ulagača u najnovijoj Bijeloj Knjizi.

'Zakoni se vrlo često mijenjaju, i često budu nedorečeni, ne bude konzultacija sa strukom, i sa gospodarstvom dovoljno kvalitetna, tumače se na različite načine, ovisno od regije do regije, od suda do suda, i to je veliki problem za investitore', objašnjava Trpimir Renić, član Udruženja stranih ulagača u RH.

Jedno pravilo koje investitore tjera da nam okrenu leđa

Korak natrag u poslovnoj klimi uzrokovali su: povećanje trošarina na gorivo i cigarete, česte izmjene zakona, uvođenje novih poreza ( na kamatu, dividendu, građevinsko zemljište), uvođenje neporeznih nameta (protupožarna zaštita, komunalne naknade, adrese), smanjenje broja sudova.

Tvrtka Cemex jedan je od najvećih investitora u Hrvatskoj s preko 900 milijuna kuna. Kao veliki izvoznik u protekloj je godini,  primijetili su i neke pozitivne promjene.

'Imali smo vrlo dobru situaciju ove godine s gospodarskom diplomacijom gdje nam je pomogla u više slučajeva, gdje smo imali izazove s našim izvozom. Također bih spomenuo i Carinsku upravu', kaže Renić.

Ministar se hvali

I dok investitori prigovaraju, ministar Grčić hvali se kako je naša poslovna klima najbolja u Europi. Tvrdi i da interesa stranih tvrtki ima.

'Wollsdorf, Boxmark, SVC Boko, Ikea, gdje je čak i država uložila 100 milijuna kuna, Saint Jean Industries, Atlantic je otvorio novi pogon, AD Plastik je otvorio novi pogon. Dakle zaista jako puno novih investicija se dogodilo i to se sada na industriji vidi, nije taj rast industrije slučajan', tvrdi Grčić.

Investitori uzbuđeni: Sprema se nešto VELIKO!

U dvije i pol godine više od 130 investicija vrijednih preko 50 milijardi kuna realizirano je ili u procesu realizacije preko agencije za investicije i konkurentnost. Tome je, kaže ravnatelj agencije, pridonio upravo niz zakona koji su ubrzali procedure.

'Imamo rezultate, otvaranje tvornice u roku od 6 mjeseci od kupnje zemlje, izdavanja građevinske dozvole u jednom danu, imamo zaista jako jedan jako dobar odnos s investitorima', rekao je Damir Novinić, ravnatelj Agencije za investicije i konkurentnost.

Bijela knjiga stranih investitora osim mnogo kritika i tek nešto pohvala, donosi i niz preporuka kojima bi se ulaganja olakšala i povećala. Među njima su još jednostavnija administracija, elektronički registar- posebice zemljišnih knjiga, kao i precizniji rokovi za određene procedure.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene