Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Znak povjerenja Crkve i Pape

Papa Franjo imenovao novog hvarskog biskupa: ''Hrabrimo jedni druge! Klonimo se ogovaranja i strančarenja!''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Papa Franjo u četvrtak je za novog hvarskog biskupa imenovao don Ranka Vidovića, dosadašnjega župnika u Solinu, objavio je nadbiskup splitsko-makarski mons. Marin Barišić.

Don Ranko Vidović će na dužnosti hvarskog biskupa naslijediti Patra Palića koji je nedavno imenovan za biskupa mostarsko-duvanjskog, a točan datum njegova službenog ređenja za biskupa, kako je rečeno, bit će naknadno poznat.

"Čast mi je i radostan sam što vam mogu objaviti da je danas, 4. ožujka 2021. godine, Sveti Otac papa Franjo imenovao svećenika splitsko-makarske nadbiskupije, župnika i upravitelja Prasvetišta Gospe od Otoka u Solinu i dekana solinskog dekanata don Ranka Vidovića novim hvarskim biskupom", rekao je nadbiskup Barišić.

Čestitajući mu na imenovanju, nadbiskup Barišić je novom hvarskom biskupu rekao kako je to "znak povjerenja Crkve i Pape" prema njemu.

"Sveti je Otac prepoznao u tebi revnost kojom si privlačio ljude Kristu pa te je našao doličnim za nove zadaće u Crkvi. Tvoje dugogodišnje pastoralno iskustvo koje si stjecao kao svećenik, župnik i dekan u našoj nadbiskupiji, sada će doći do novog izražaja u hvarskoj biskupiji", rekao je nadbiskup. Zahvaljujući na imenovanju, Vidović je pozvao nadbiskupe, svećenike, redovnike i redovnice da mu pomognu svojim molitvama.

Obraćajući se svećenicima hvarske biskupije, poručio je: "Svećenici su prvi suradnici biskupa pa zato na poseban način vama, braćo svećenici, upućujem pozdrav i svoje molitve. Zajednički nam je zadatak skrbiti za Narod Božji. Hrabrimo jedni druge! Klonimo se ogovaranja i strančarenja! Budimo otvoreni jedni prema drugima! Ljubimo jedni druge kao što nas Krist ljubi."

Na pitanje novinara što je mislio kada je rekao da ne bi volio vidjeti strančarenja, Vidović je odgovorio da tamo gdje "ima puno ljudi ima i nekih podjela".

"Uvijek gdje su ljudi, gdje je puno ljudi, bude i nekih podjela. Jasno je da to nije dobro ni za nas osobno ni za narod koji nam je povjeren. Radit ću na tome iskreno da doista budemo braća i sestre, da budemo prijatelji, da budemo jedni drugim dar, a ne, ne daj Bože, kamen spoticanja", objasnio je Vidović.

Osvrnuo se i na problem manjka duhovnih zvanja rekavši kako će i kao biskup koristiti iskustva stečena u Solinu dok je bio župnik Nadbiskup Barišić došao je među novinare rekavši da želi novoimenovanom biskupu Vidoviću postaviti jedno pitanje te ga je pitao zna li plivati, na što je Vidović odgovorio da ga je jedan čovjek spasio u Neretvi kad se kao troipolgodšnjak počeo utapati, te da je nakon toga naučio plivati.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U razgovoru za knjigu Papa Franjo vjeruje da će umrijeti u Rimu: "Bit ću papa, na dužnosti ili u mirovini. Neću se vratiti u Argentinu"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 46. po redu poglavar Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije Perić novi je patrijarh Srpske pravoslavne crkve

Don Ranko Vidović rođen je 6. svibnja 1961. u Vidonjama, kao treće od jedanaestero djece Gabrijela i Anđe r. Ćerlek. Nakon završene osnovne škole u Mliništu kod Metkovića, pohađa sjemenišnu gimnaziju u Splitu (1976.-1980.). Potom upisuje Teologiju u Splitu kao bogoslov Splitsko-makarske nadbiskupije.

Za svećenika je zaređen 29. lipnja 1986. u crkvi Gospe od Zdravlja u Splitu. Od 1986. do veljače 1988. vršio je službu župnog vikara u Kaštel Kambelovcu. Zatim preuzima službu župnika Župe Gospe od Milosrđa u Splitu gdje ostaje do 2014. godine. Te godine je imenovan župnikom i upraviteljem Prasvetišta Gospe od Otoka u Solinu te dekanom Solinskog dekanata. Osim toga, u više saziva bio je članom nadbiskupijskoga prezbiterskoga i pastoralnog vijeća.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene