Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Test spremnosti

Ovo je najspremniji pripadnik Oružanih snaga RH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na vojnom poligonu 'Gašinci', kod Đakova, završeno je natjecanje 'Najspremniji pripadnik OS RH - Prvi za Hrvatsku'.

Pobjednikom natjecanja proglašen je desetnik Dominik Kuček, pripadnik Zapovjedništva za obuku i doktrinu Hrvatske kopnene vojske.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Svečanost u Požegi Prisegnuo 24. naraštaj dragovoljnih ročnika: "Ovo je prvi korak prema profesionalnoj vojnoj karijeri" Srpski vojnici (Foto: Arhiva/AFP) I ministar obrane se prijavio Srbija šalje pozive muškarcima starijima od 30 godina na dvotjednu vojnu obuku, uz plaću i slobodan vikend

Riječ je o natjecanju 40 pripadnika Oružanih snaga RH, iz svih Zapovjedništava i postrojba, koji su se dobrovoljno prijavili za natjecanje, u kojem, noseći opremu tešku 15,6 kilograma, uz ostalo, savladavaju stazu dužine oko 38 kilometara neprekidnim kretanjem, veslanjem na 1.500 metara, trčanjem ili hodanjem, uz savladavanje zapreka, gađanje vatrenim i protuoklopnim oružjem, zbrinjavanje ranjenika i uspostavu radio veze.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general Drago Lovrić kazao je kako je iznimno zadovoljan iskazanom spremnošću hrvatskih vojnika, ocijenivši kako je program natjecanja vrlo zahtjevan, ali i poticajan za buduću spremnost Oružanih snaga RH. Kroz ovo natjecanje, koje će se ubuduće održavati svake godine, želi se potaknuti sve pripadnike OS RH da sami podižu svoju spremnost, dodao je.

>> U Požegi prisegnuo deveti naraštaj ročnika

Ministar obrane Ante Kotromanović istaknuo je kako je ovo prvo takvo natjecanje nakon 2003. godine, ocijenivši ga vrlo važnim za obuku, pripremu i motivaciju vojnika.

'Iduće godine imat ćemo težu stazu i više vojnika. To je vrlo bitno, jer želimo ponovno izgraditi borbeni vojnički duh, koji smo, čini mi se, pomalo izgubili, a i naš sustav obuke bit će značajno poboljšan, u odnosu na prijašnje razdoblje', rekao je Kotromanović.

Na upit novinara je li NATO savez najavio mogućnost angažmana Hrvatske, zbog sukoba između Turske i Sirije, ministar obrane Kotromanović je rekao kako situacija na tome području nije tako dramatična, niti se o tome angažmanu razgovaralo.

Na upit koje bi bile obveze Hrvatske u slučaju izbijanja takvog ratnog sukoba, ministar je odgovorio da se odluka o tome mora donijeti konsenzusom svih zemalja članica NATO saveza.

Zamoljen da komentira mjere racionalizacije troškova u sustavu Oružanih snaga RH, ministar Kotromanović je kazao kako će se u Glavnom stožeru broj ljudi u administraciji do kraja godine, smanjiti za 20 posto, a u Ministarstvu je ta brojka već smanjena za oko 200 ljudi. Kao primjer naveo je Filipine, čija vojska ima oko 100.000 pripadnika, i oko 300 zaposlenika u Ministarstvu obrane, dok u našem Ministarstvu ima 1.115 djelatnika. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene