Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Domagoj Ivan Milošević

HOĆE LI GA RUŠITI? 'Apsolutno je dominantan stav da očekujemo ostavku Tomislava Karamarka'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Brkić Tomljenović razgovarala je s glavnim tajnikom HDZ-a Domagojem Ivanom Miloševićem.

Kakve su vaše informacije, hoće li gospodin Karamarko sutra podnijeti ostavku kako se nagađa?

Ne znam što će sutra učiniti Tomislav Karamarko, ali ono što mogu jasno reći nisam od onih koji javno pozivaju na ostavke, ali proteklih nekoliko dana me zvalo mnogo članova naše stranke iz cijele Hrvatske, članovi predsjedništva, središnjeg odbora i apsolutno je dominantan stav da očekujemo ostavku od gospodina Karamarka.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Milorad Pupovac Milorad Pupovac: "Ako bude potrebno Vlada će biti rekonstruirana i s više od 4 ministra" Slika nije dostupna ŠEKS IMA RJEŠENJE Rasplet krize u Saboru: Tko može zamijeniti Petrova?

Jeste li to od njega zatražili, jeste li se čuli danas?

Ja sam s njim razgovarao nekoliko puta proteklih dana i to sam mu i osobno rekao u subotu.

Zbog čega je danas otkazana sjednica Predsjedništva?

To ne znam, tim više što smo svi očekivali da sjednica Predsjedništva bude ujutro prije Kluba zastupnika i glasovanja o Hrvatskom saboru.

Mislite li da postoji mogućnost da se on ogluši na sve pozive na ostavku?

Pa ja uvijek želim vjerovati da ljudi koji obnašaju tako visoke dužnosti su odgovorni, da razumiju politički trenutak i vlastitu odgovornost.

Idete li u rušenje gospodina Karamarka ako ne podnese ostavku?

HDZ se sutra mora početi spremati za izbore. Vjerujemo da će u prvoj polovici rujna biti izbori. HDZ će naučen lekcijom od prošle godine ovaj puta, ja sam siguran, pokazati najbolji tim, najbolji program i ići ćemo po pobjedu.

Na koji način mislite, ako gospodin Karamarko da ostavku, izabrati novo stranačko vodstvo, odnosno novog predsjednika?

Sukladno našem statutu, nekoliko je mogućnosti za izbor predsjednika samog. Ono što nam je najvažnije u ovom trenutku, i to je ono što sam protekla dva tjedna koliko sam na poziviji glavnog tajnika nastojao činiti, a to je sačuvati ugled, dostojanstvo i zajedništvo u stranci.

Na koji način konkrentno možete birati predsjednika?

Može se birati ili po modelu jedan član jedan glas, za što je potrebna određena organizacija i vrijeme, drugo je Opći Sabor jer imamo odabrane izaslanike za zadnjeg Općeg sabora. Donijet ćemo odluku pravovremeno jer ono što sam rekao, ono što nemamo, nemamo vremena. HDZ vrlo brzo s novim predsjednikom, konsolidiran mora biti spreman za nove izbore, a SDP, ja sam siguran, samo se nada da će lako ušetati u Banske dvore.

Koji je to novi predsjednik po vama, gospodin Plenković, čuli smo, najavio je kandidaturu?

Posao glavnog tajnika nije da se o tome izjašnjava nego da organizira poštene, fer i u ovom slučaju što prije izbore.

Imate li vi predsjedničkih ambicija?

Ne, ja sam glavni tajnik HDZ-a i dat ću sve od sebe kao i protekla dva tjedna da sačuvamo zajedništvo da izaberemo najboljeg. Gospodin Plenković sigurno jest među nekoliko odličnih kandidata jer ne biramo samo novog predsjednika, kada do toga dođe, nego i protukandidata gospodinu Milanoviću za mandatara Hrvatske vlade.

Do jučer ste gorljivo branili akciju preslagivanja, zbog čega se sada stječe dojam da ste tako brzo okrenuli leđa Karamarku?

Ne, uopće nisam okrenuo leđa. Dapače, kad nitko nije htio prije dva tjedna, ili ih se malo usudilo upustiti u avanturu, preuzeti funkciju glavnog tajnika, ja sam podmetnuo svoja leđa. Iako sam bio i protukandidat prije 4 godine. I ne radi se o tome, radi se o provođenju odluka. Pozicija glavnog tajnika nije donošenje odluka nego provođenje odluka. Predsjedništvo naše stranke prije dva tjedna, kada sam imenovan glavnim tajnikom, je donijelo odluku da se ide u preslagivanje. Dakle, glavni tajnik jest odgovoran za provođenje tih odluka i ja sam dao s mnogo kolega zaista sve od sebe da do preslagivanja dođe.

Ali gospodin Karamarko je imao odluku cijelog Predsjedništva da se ide u preslagivanje i rušenje Oreškovića. Je li onda zapravo cijeli vrh HDZ-a odgovoran za ovaj politički debakl?

Prepustimo sutra prije svega sjednici Predsjedništva, koja je ja mislim trebala već biti održana, raspravi koja će sigurno biti argumentirana i burna, i pričekajmo sutra obraćanje gospodina Karamarka, predsjednika HDZ-a.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene