Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"nismo znali što je"

Korisnica doma o stravičnom požaru: "Rekli su mi da je počelo od krova i palo je na ljude koji su počeli gorjeti"

Starački dom Zelena oaza
Starački dom Zelena oaza DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Starački dom Zelena oaza Starački dom Zelena oaza Foto: DNEVNIK.hr Barbara, bivša korisnica doma Zelena oaza Barbara, bivša korisnica doma Zelena oaza Foto: DNEVNIK.hr +0 Marija, bivša korisnica doma Zelena oaza Galerija 1/3 >>
Dok obitelji oplakuju stradale u požaru u Andraševcu, ostali korisnici doma snalaze se u novom smještaju. Protiv vlasnice doma inspekcija je podnijela kaznenu prijavu, utvrdili su niz nepravilnosti. U Županiji je dan žalosti.

Dom Zelena oaza danas je pust. Korisnika više nema, u kući je ostala vlasnica s obitelji, koja ne želi pred medije. Poslije nadzora, inspekcija je dom zatvorila, protiv vlasnice podnijeli su kaznenu prijavu.

Pročitajte i ovo Požar vlaka uzrok nepoznat VIDEO Drama na tračnicama: Zapalio se vlak u vožnji, opasnost prijetila i stambenim zgradama Požar kod Šibenika Gasi ga 50 vatrogasaca Veliki požar kod Šibenika: "Zbog vjetra se vatra brzo širi, a gašenje otežava i nepristupačan teren"

"Osim činjeničnog stanja da je vlasnica ovog doma u domu imala više osoba od onog za što je dobila dozvolu, utvrđen je još niz drugih nepravilnosti", otkrila je resorna ministrica Vesna Bedeković.

Prijava je poslana u nadležno državno odvjetništvo, koje i dalje provodi izvide. Čeka se rezultat vještačenja o uzroku požara. 78-godišnja Barbara, korisnica doma vidjela je požar, bila je u kući pokraj.

"Uplašili smo se, nismo mi znali što je, a kažu da je počelo gorjeti od krova, ja nisam vidjela, nego su mi rekli, da je od krova i da je nekako palo dole na ljude, onda su ljudi počeli gorjeti", kaže Barbara.

Marija je do jučer živjela u jedinom registriranom objektu, gdje je i vlasnica živjela. O vlasnici doma ne zna puno.

"Baš jako malo znam, osim toliko koliko je brinula da budemo čisti, da imamo za jesti. Ne mogu reći da sam imala tamo loš tretman", kaže Barbara. S još sedmero korisnika privremeno su smještene u državni dom.

Darinka Sviben, ravnateljica Doma za odrasle Lobor napominje kako su oni u nadležnosti Ministarstva demografije koje određuje cijenu domova. Kaže da će cijena smještaja njima sada biti dvije i pol tisuće kuna. U Županiji je dan žalosti, a na račun Županije prozivke iz Sabora.

Zastupnik iz Zaboka Žarko Tušek proziva iz Sabornice. "Da postoji jedno tijelo javne vlasti, a to su županije u ovom slučaju koje izdaju dozvole za rad takvih institucija, iz kojih ne proizlazi nikakva odgovornost iz njihove pozicije za kontrolom rada takvih institucija niti su pokušale bilo kakvu odgovornost na sebe prenijeti ili zatražiti".

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar uzvraća udarac.

"Silom prebacivati odgovornost na Županiju gdje objektivno je nema, gdje Županija izdaje na desetke rješenja u različitim sustavima, a nigdje nema nadležnosti inspekcije, govori jednostavno o neznanju osobe koja je o tome govorila", kaže.

Politička platforma Možemo traži smjenu ministrice.

"Kad već nije sama ponudila svoj mandat na raspolaganje nakon što se ova tragedija dogodila, smatramo da svakako treba biti smijenjena nakon što je dala izjavu da država nije odgovorna budući da nisu financirali taj obiteljski dom i da nisu izdali dozvolu za njegov rad", smatra Nives Miošić-Lisjak.

Ministrica odgovora da ostavka nije rješenje i najavljuje rad na boljem nadzoru inspekcije nad domovima.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene