Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Investicija od 5 mil. kuna

DOLAZI NAM E-POLICIJA Nosit će tablete, a na odorama će imati uvijek upaljene kamere

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Policajci će se koristiti tabletima, a na odorama će nositi male kamere. Inovacija stiže i za građane. Osim telefonom, dojave o, primjerice krađi ili nesrećama, moći će se slati putem mobilne aplikacije.

Uskoro ćemo dobiti e-policiju. Uz cestu ili u ophodnji policajce ćemo uskoro viđati s tabletima. Na njima će biti aplikacija putem koje će policajci dobivati naloge, obavijesti o događajima, upisivati rezultate intervencija, a moći će provjeriti i sve podatke o osobama i vozilima na licu mjesta.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Jako osiguranje Evo u kojem će slučaju utakmica Hrvatska-Srbija biti prekinuta! Slika nije dostupna 'Obijesna vožnja' Dvojica vozača osjetila primjenu novog, strožeg zakona

'Podaci o osobama koje postupaju generirat će se odmah samo na temelju unosa jednog podatka, OIB-a ili matičnog broja građanina', objašnjava Krunoslav Borovec, načelnik Uprave policije.

Vozači sporije voze od kada ih snimaju 'kutije', ali rekordera i dalje ima

A policajcima će pomagati u prevoditelji na aplikaciji. Novost su i kamere koje će policajci nositi na odorama, a koje će snimati svako postupanje.

'Na taj način se vidi, kako s jedne strane policijski službenik postupa prema građaninu. A s druge se strane vidi opire li se osumnjičenik i slično', rekao je Evelin Tonković, zamjenik ministra unutarnjih poslova.

Snimke će se čuvati tri mjeseca, u nekim slučajevima i trajno. Ako dođe do incidenta, one bi trebale razjasniti što se dogodilo. Investicija je to od oko 5 milijuna kuna. Kupljeno je 200 kamera, a instalirat će se 50 sustava e-policija. Prvo u Zagrebu, a nakon toga i u ostale policijske uprave.

Bude li učinak dobar, projekt će se primijeniti na razini cijele zemlje. A nešto novo moći će primjenjivati i građani. Među aplikacijama na svojim mobitelima građani će uskoro moći imati i onu besplatnu putem koje će moći slati anonimne dojave.

'Ako vidi da mu netko krade njegovu imovinu, da neko napada njega poslikati, klikne i ta slika leti u najbliži komunikacijsko operativni centar', dodaje Tonković.

Mobilna aplikacija bi trebala biti dostupna za 15-ak dana. Što će sve donijeti sustav e-policija, pogledajte u prilogu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene