Vratimo Palčiće u Petrovu, ilustracija
Vratimo Palčiće u Petrovu, ilustracija Foto: Dnevnik.hr, Marko Prpić/Pixsell/Pixsell

Na Facebook stranici akcije "Vratimo Palčiće u Petrovu", javio se i tim Neonatologije koji će koristiti svu opremu za koju se u akciji skupljaju sredstva. Pojasnili su zašto je akcija važna.


"Palčić je u ovoj priči ljudsko biće, mala osoba, koja teži svega 820 grama, zbog nesavršenosti prirode daleko prerano istjerana iz sigurnog, toplog, mekog, tihog i zamračenog gnijezda svoje majke", napisali su liječnici tima Neonalogije iz Petrove.

Vezani članci Palac gore za Palčiće - 4 Sjajan uspjeh akcije za obnovu bolnice u Petrovoj, Ante i njegova sestra oduševljeni: "Mi ovo uopće nismo očekivali" Ante dao loptu na aukciju za povratak Palčića u Petrovu Ovo je čudo, plakat ćete iako mislite da ste jaki: Ante dao loptu na aukciju i pokrenuo nezamislivu lavinu

Objasnili su zašto je važna akcija "Vratimo Palčiće u Petrovu".

"Palčić nema dovoljno razvijena pluća kojima može disati zrak, srce koje može pumpati preko rezervi kad ustreba, crijeva kojima može probavljati, bubrege kojima može odstranjivati štetne tvari…Ne vidi nas baš jasno, ali čuje i osjeti - nikako ne voli cjevčice, trake, žice po sebi, u sebi i oko sebe; ispod časti mu je što stroj diše za njega, ponekad baš mrzi što mu netko (a nije mama) prilazi i dira ga, a najviše mrzi ubode. Ima karakter i ima svoje JA", pišu liječnici.

Objašnjavaju kako je je njihova uloga da Palčić dočeka dan na koji je trebao biti rođen u najboljoj mogućoj formi. U tome im pomaže tehnologija koja bebi treba dati osjećaj da što bliži prirodnom.

"Palčiću se to sviđa. Manje je bockanja, manje je svjetla i buke, manje je nepotrebnoh ometanja, a neugodu od stroja koji diše za njega ne osjeti - on mu je partner - dišu skupa. Za jedan kupljeni dres, jedan Palčić će mirno spavati i sanjati u bojama. Ima li većeg nadahnuća za uključiti se i sudjelovati? Sudeći po ovom enormnom odazivu - čini se da nema i to nas veseli vidjeti. Znamo se mi ujediniti kad treba!", kažu dalje. 

"Naprednija tehnologija im povećava šanse da se jednoga dana, kad odrastu i stanu bok uz bok, po ničemu ne razlikuju od svojih vršnjaka kojima na otpusnici iz rodilišta piše: Porođajna težina 4600 g. David i Golijat u startu…Messi i Ronaldo u finišu…Ne obazirite se na kvantitetu, bitna je kvaliteta", pišu liječnici i zahvaljuju na pokretanju nevjerojatnog vala dobrote udrugama “Dinamo - to smo mi" i Klubu roditelja nedonoščadi Palčići.