Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HGSS spašava besplatno

Dokad će se naivne turiste besplatno spašavati?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Planinarenje u japankama, bezbrižno plutanje na zračnom madracu prema nekom otoku, neoprezno penjanje po stijenama, neodgovorni turisti znaju se naći u itekako opasnim situacijama.

Takvo nesavjesno ponašanje u drugim bi zemljama papreno platili, no u Hrvatskoj za to ne moraju dati ni lipe. Zašto? Svako spašavanje turista, Hrvatsku je stajalo po nekoliko desetaka tisuća kuna. Za razliku od drugih zemalja, naši neoprezni turisti za spašavanje ne plaćaju ni kunu. 'Zato što to spašavanje kao proizvod još nije definirano u Republici Hrvatskoj. Mnogo toga još treba napraviti. Znači od pripreme prostora upozorenja, zakonske regulative, da bi doista odgovornost bila isključivo na onom subjektu kojem se dogodi nesreća', kaže Vinko Prizmić, pročelnik HGSS-a.

Pročitajte i ovo Rad trgovina i šoping-centara Podaci DZS-a Otkrivene prehrambene navike Hrvata: Pogledajte koliko trošimo na hranu, ali i koje meso najviše jedemo Novčanik s eurima Anketa Dnevnika Nove TV Hrvati otkrili na što troše najviše novca: Pogledajte rezultate ankete

Za povećanje sigurnosti turista, Ministarstvo turizma je Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja dalo milijun i sto tisuća kuna. Od zarade na neodgovornim turistima čini se, ništa. Ministar turizma Damir Bajs tvrdi kako Hrvatska zasad nema u planu naplaćivati spašavanje turistima. Dok se mi zakonski usuglasimo, ostale države spašavanja naplaćuju i do 20 tisuća eura, a naši GSS-ovci sve rade besplatno. 'Mi djelujemo humano i od 0 do 24 smo na raspolaganju za pomoć građanima', ističe Hrvoje Jerak, dopročelnik GSS stanice u Ogulinu.

Stanice GSS-a od lokalne samouprave, u prosjeku dobivaju između 100 i 200 tisuća kuna. Cijene samo jedne njihove akcije kreću se između 500 kuna pa sve do 70 tisuća. Zahvaljujući hrabrim GSS-ovcima, naši gosti dobivaju vrhunsku pomoć i to sve besplatno, a tako će biti još idućih 5 do 10 godina.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene