Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pomagat će volonterski

Luki još nisu odobrili asistenta, a onda je uskočila Martina: "Da ti se srce raspe na tisuću komada..."

Renata i Luka (Foto: Privatni album/Facebook)
Renata i Luka (Foto: Privatni album/Facebook) Privatni album/Facebook
Aktualno Galerija Renata i Luka (Foto: Privatni album/Facebook) Renata i Luka (Foto: Privatni album/Facebook) Foto: Privatni album/Facebook Renata i Luka (Foto: Privatni album/Facebook) Renata i Luka (Foto: Privatni album/Facebook) Foto: Privatni album/Facebook +0 Renata i Luka (Foto: Privatni album/Facebook) Galerija 1/3 >>
Luka je krenuo u 2. razred Tehničke škole u Daruvaru. Iako ima pravo na njega, još nije dobio asistenta u nastavi. U dogovoru sa školom, volonterski će mu pomogati njegova omiljena asistentica.

"Baš je onako kako piše na Facebooku. Naš Luka već 10 godina ima pravo na asistenta u nastavi. I ove godine imamo rješenje, ali još asistenta nismo dobili. Nije do škole, negdje je u sustavu zapelo. Kad je to čula Martina, nazvala nas je i rekla 'Čuj, ja ću doći'. Na moje pitanje kako će bez ugovora, bez plaće, bez putnih troškova... Rekla je da nije ovdje radi ugovora, plaće, putnih... Da je ovdje radi njega. Da ti se srce rasipa na tisuću komada..", govori Renata Žukina iz Daruvara. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Potpisani ugovori Ministarstvo osiguralo bespovratna sredstva za rad 2030 asistenata u nastavi Slika nije dostupna Čeka se odgovor Ministarstva NOVA ŠKOLSKA GODINA SAMO ŠTO NIJE POČELA Djeca još bez asistenata u nastavi

Njen sin Luka ima dijagnozu spinocereberalna ataxia - poremećaj ravnoteže i koordinacije pokreta. Kreće se uz pomoć hodalice i kolica. Luka je ove godine upisao drugi razred Tehničke škole u Daruvaru. Iako ima rješenje za asistenta u nastavi, on ove školske godine još nije stigao. No zato Martina je. Ona ga, kao njegova asistentica, kroz školovanje prati od 7. razreda. 

"Jako si odgovaraju. Pomaže mu u nastavi, na praksi. Druže se i u slobodno vrijeme. Već smo postali prijatelji", kaže mama Renata. 

Zapelo je u proceduri, škola još nije raspisala natječaj za asistente, a kako Martina bez ugovora ne može raditi, brzo su našli rješenje. 

"Ja sam joj govorila da je ne mogu tražiti da bez naknade dolazi iz Pakraca u Daruvar, ali nije me htjela slušati. Telefonski smo sve dogovorili s vodstvom škole. Oni su nam odobrili da Martina volonterski bude s Lukom u razredu", govori Renata. 

"Čovjek je podmetnuo leđa"

A Martina nije dvojila ni sekunde. 
 
"Kad je saznao da još nije dobio asistenta, rekao je da mu fale njegovi prijatelji. To me pogodilo. Država mi trebala štititi dječja prava, a ne dopuštati da se ovakve stvari događaju", uzrujana je Martina Marošević (30). 

Ona i Luka sad su već prijatelji. I Martina govori da se odlično slažu. 

"Ma on vam je super. Otvoren je i doboroćudan. Voli se grliti, a kad vidi nekog tužnog odmah ga tješi, govori da će sve biti u redu. I nesebičan je. Sve što ima uvijek podijeli", kaže Martina.  

U školi Luka najviše voli praktičnu nastavu. 

"Obožava sjeckati povrće, mijesiti tijesto. Kao da na praksi ima više slobode. Naravno, i degustacija je zabavna", smije se Martina. 

Mama Renata kaže da ima još asistenata koje su baš kao i Martina uz svoje učenike, iako nemaju ugovore o radu.

"I opet je po ne znam koji put čovjek podmetnuo leđa tamo gdje je sustav zakazao. Ima ih... I hvala im na tome do neba i nazad", kaže Renata. 

Nada se da će sustav riješiti njen prpblem. 

"Iskreno se nadamo da će do rješenja zavrzlame oko asistenata doći vrlo brzo i da se neće ponoviti situacija iz 2014. godine kada je Luki asistent osiguran tek dva tjedna prije kraja prvog polugodišta", zaključuje mama Renata. 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene