Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja koja dopušta majkama da u svakom rodilištu imaju dijete uz sebe i da ga doje kad god ono poželi.


UNICEF je uoči svjetskog tjedna dojenja, prvog u kolovozu, apelirao na svaku majku da doji i da nadomjestke koristi - baš kada nema drugog izbora.

Vezani članci Testiranje na koronavirus, ilustracija - 1 Najnovije brojke: Imamo manje od 60 novozaraženih, preminulo pet osoba. I danas više županija bez novih slučajeva Testiranje na koronavirus, ilustracija Imamo 84 nova slučaja zaraze koronavirusom. Zasad najviše zaraženih u jednom dalmatinskom gradu, otkrili i razlog

95% hrvatskih majki doji u prva dva mjeseca. Nakon 6 mjeseci doji 19%. Nekim majkama nije teško ni nakon dvoje djece, dojiti trojčeke. Gordana Dubravčić iz Zagreba majka je petero djece, a odgovorila nam je na pitanje koliko na dan traje dojenje kada je u pitanju jedno dijete.

'Pa svakih sat i pol do dva u pravilu na zahtjev kad se beba probudi ako želi i traži naravno da joj se ponudi', kaže. Sada će, dodaje, dojiti po cijeli dan i kaže da je to dobro za bebe te će idržati do kad bebe budu htjele.

Sve i jedno od 31 hrvatskog rodilišta je prijatelj djece i dopušta konstantno dojenje.

'Povećan je rizik od smrtnosti i akutnih zaraznih bolesti kada se ne doji ili kada se daje miješana prehrana, a štiti od kroničnih nezaraznih bolesti koje značajno opterećuju zdravstveni sustav', kaže o dojenju doc.dr. Irena Zakarija Grković, međunarodna savjetnica za dojenje.
 

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr