Više od 330 prvostupnika Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu primilo je danas diplome o završetku preddiplomskoga studija u skladu s Bolonjskim procesom, što je najveća promocija diplomanata ikad održana u Hrvatskoj.


Diplomantima prve generacije sveučilišnih prvostupnika koji su studijski program završili u skladu s Bolonjskim procesom, uručene su nove svjedodžbe i prvi put dopunska isprava o studiju (diploma supplement) usklađena s predloškom Europske komisije, Vijeća Europe i UNESCO CEPES-a (Europski centar za visoko obrazovanje sa sjedištem u Cluj-Napoci u Rumunjskoj).

Vezani članci Slika nije dostupna Za 18 posto porastao broj diplomiranih studenata! Slika nije dostupna Tisuće studenata prosvjeduju protiv Bolonjskog procesa

Diploma sadrži biografske podatke, informacije o vrsti i trajanju studija te stručni naziv, a u dodatku diplomi su podatci i odredbe koje nisu navedene u diplomi, a od važnosti su za razumijevanje programa završenoga studija i postignute razine obrazovanja.

Dekan FER-a Vedran Mornar istaknuo je kako je prva generacija prvostupnika diplomirala u rekordnom roku, što pokazuje da je taj fakultet uspješno implementirao smjernice i principe Bolonjskog procesa. Po njegovim riječima, bilo je pojedinih problema i zastoja u implementaciji "Bolonje", no oni ne umanjuju njezinu uspješnost.

Više od 50 posto svjedodžbi u rukama onih koji su u jesen 2005. upisali preddiplomski studij na FER-u, rezultat je kakav bismo željeli postići na razini cijelog zagrebačkog Sveučilišta, ocijenio je rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš.

Naglasio je da je zagrebačko Sveučilište jedan od najjačih obrazovnih sustava na široj razini, zbog čega je, napomenuo je, na profesorima i studentima velika odgovornost da ono bude uspješno.

Prvostupnicima, od kojih će većina najesen upisati i diplomski studijski program, čestitali su još državni tajnik za visoko obrazovanje Radovan Fuchs i predsjednik Upravnog odbora Nacionalne zaklade za znanost, visoko školstvo i tehnologijski razvoj Pero Lučin.

U sklopu promocije, na kojoj je bilo oko tisuću uzvanika, prikazan je i promotivni film o FER-u koji su snimili njegovi studenti, a koji na duhovit način prikazuje studij na jednom od najzahtjevnijih fakulteta u Hrvatskoj.