Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na svečanoj sjednici Nacionalnog odbora za razvoj volonterstva održanoj u Ministarstvu za demografiju, u utorak su najzaslužnijiim volonterima i institucijama za njihov rad u 2017. dodijeljene Državne nagrade za volontiranje.


Nagradu za najboljeg volontera dobio je Fran Markulin, nagrada za organizatora volontiranja dodijeljena je udruzi Europske sveučilišne igre Zagreb - Rijeka 2016., a nagrada za koordinatora volontera dodijeljena je Đurđici Blažević.

Vezani članci Usporedba hrane koju su kuhali volonteri i državna tvrtka Pleter - 3 Hrana koju kuhaju ugostitelji volonteri vs. hrana koju kuha državna tvrtka Pleter Prehrana u Banovini nakon potresa - 4 Hoće li oni sa zelenom naljepnicom uskoro sami morati skrbiti o svojim obrocima: "Gdje da kuham? Na dvorištu?"

Državni tajnik u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Marin Strmota naglasio je da dodjela nagrada pokazuje da se volontiranje prepoznaje i promiče kao aktivnost koja je od velikog značaja za Hrvatsku i koja dovodi do poboljšanja kvalitete života, a u konačnici i do humanijeg društva.

"Dodjelom nagrada odajemo najviše priznanje osobama i organizacijama koje su svoj život posvetile unapređenju života drugih ljudi u različitim životnim situacijama i okolnostima, a kroz svoj rad im pružili poštovanje i ljubav", kazao je.

Istaknuo je da se organizacijom te svečanosti na Međunarodni dan volontera želi skrenuti pozornost javnosti na nesebičnu skupinu građana koja "daruje svoje vrijeme, dio sebe, svojih znanja i vještina kako bi svijet učinila boljim mjestom za život".

Strmota je podsjetio da se Državna nagrada za volontiranje dodjeljuje od 2007. te istaknuo da se radi o najvišem priznanju koje Hrvatska dodjeljuje za volontiranje, doprinos promicanju volonterstva i razvijanju volonterskih aktivnosti,

Poručio je da volonterski rad u demokratskim društvima diljem svijeta jača zajedničke vrijednosti i solidarnost u zajednici, povezuje ljude različitih interesa, statusa, obrazovanja, vjerosipovijesti, nacionalnosti, pruža mogućnosti za vlastito učenje, stjecanje znanja u struci ili izvan nje ili pak prenošenje znanja drugima.

"Volontiranje u našem vremenu preuzima brojne oblike i doprinosi stvaranju humanog, angažiranog i dinamičnog društva, koje otvara puteve volonterima do njihovih novih kompetencija, socijalnih veza, vrijednosti i na kraju - života vrijednog življenja", kazala je predsjednica Nacionalnog odbora za razvoj volonterstva Nives Ivelja.

Bez obzira, dodala je, o kojem se tipu ili aspektu volontiranja radilo, doći ćemo nekako do kvalitetnog izbora u životu, kako za volontere, tako i za one koji osjećaju korist od njihovog doprinosa. (Hina)