Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Udruga Documenta izrazila je zabrinutost zbog činjenice da Međunarodni sud pravde nije zatražio predaju cjelokupne dokumentacije u predmetu Bosna i Hercegovina protiv Srbije, ni od vlasti Republike Srbije niti od Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ).


"Smatramo da je sud nedostatno utvrdio činjenice. Genocid u Srebrenici je genocid u BiH. Pogubljenja osoba s čitava područja BiH na jednome mjestu upravo ukazuju na genocidnost politike i režima koji su do toga doveli, a nikako ne opravdavaju reduciranje genocida na lokalne okvire. Vojska Republike Srpske za koju je Međunarodni sud pravde, potvrđujući prethodne presude MKSJ, utvrdio da je počinila genocid nije to mogla učiniti bez institucionalne podrške iz Banja Luke i Beograda", ističu u Udruzi.

Vezani članci Slika nije dostupna Započela rasprava o nadležnosti ICJ-a za hrvatsku tužbu protiv Srbije Slika nije dostupna Sanader: I Hrvatsku zanima zašto dokumenti nisu došli do ICJ

Dodaju kako žale što se odgovornost Međunarodnog suda pravde u javnosti prebacuje na Tužiteljstvo MKSJ , jer je za presudu donesenu na osnovi nedostatno utvrđenog činjeničnog stanja odgovoran jedino taj sud.

"Upozoravamo da presuda ima dubinski utjecaj na post-jugoslavenska društva i da je doprinijela stvaranju vrlo napete situacije. Direktno pogođeni presudu su doživjeli kao novu viktimizaciju, shvativši je kao nepriznavanje njihove patnje. U Hrvatskoj te BiH presuda je pridonijela opadanju povjerenja u rad međunarodnih pravosudnih institucija, dok je u Srbiji iskorištena za opravdavanje zločina od strane najvećih političkih stranaka i Srpske pravoslavne crkve", navodi se u priopćenju koje je potpisala voditeljica Documente Vesna Teršelić.

Smatraju da će presuda imati i dugoročne posljedice, jer ide ispod standarda dostignutih u presudama na Nuernberškim procesima u kojima je osim individualne krivnje utvrđena i kaznena odgovornosti šest zločinačkih organizacija poput vodstva Nacističke stranke, Gestapa ili postrojbi SS-a.

"Time je žrtvama uskraćeno pravo na istinu, a srpskom društvu šansa za katarzu", ističu u Documenti dodajući kako presuda otvara mogućnost i za daljnje presedane uvodeći koncept genocida samo na jednoj lokaciji.

Stoga pozivaju Vijeće sigurnosti UN-a da zatraži izvještaj od
Međunarodnog suda pravde o pribavljanju dokaznog materijala, a druge međunarodne institucije da se odrede spram posljedica presude i da predstave svoje prijedloge o isplati odštetama za žrtve i njihove obitelji.