Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na Sveučilištu u Zagrebu održava se trodnevna godišnja Dunavska rektorska konferencija (DRC), na kojoj sudjeluju rektori i predstavnici sveučilišta iz 14 zemalja s ciljem unaprjeđenja visokog obrazovanja i suradnje između gotovo 70 sveučilišta u dunavskoj regiji.


Ovogodišnja je tema odgovornost sveučilišta u promicanju ciljeva EU-ove strategije za dunavsku regiju (EUSDR).

Vezani članci Informer: Solarna energija - 6 Sanjate manji račun za struju? Ima rješenja, pogledajte što morate znati ako uvodite solarnu energiju Stjepan Lakušić Senat izabrao nasljednika Damira Borasa: Novi rektor Sveučilišta u Zagrebu poznato je lice

U sklopu konferencije održana je i svečana dodjela nagrada najboljim mladim znanstvenicima u dunavskoj regiji za 2017. godinu – Danubius Young Scientist Award, a doc. dr. sc. Tomislav Capuder s Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER) Sveučilišta u Zagrebu jedan je od 13 nagrađenih znanstvenika.

Rektori i predstavnici sveučilišta iz 14 zemalja dunavske regije (Austrije, Bosne i
Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Češke, Hrvatske, Mađarske, Moldavije, Njemačke, Rumunjske, Slovačke, Slovenije, Srbije i Ukrajine), zajedno s rektorom Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. Damirom Borasom i Predsjednikom DRC-a mag. Friedrichom Faulhammerom, raspravljali su o tome kako unaprijediti visoko obrazovanje, kako promovirati dunavsku regiju kroz istraživanje i razvoj te kako promicati ciljeve strategije Europske unije za dunavsku regiju (EUSDR).

"Dunavska makroregionalna razvojna strategija važan je alat u jačanju dobrosusjedske suradnje i izgradnji prosperiteta u regiji, a obrazovanje tu ima vrlo važnu ulogu. Stoga smo ponosni da je Zagreb domaćin ovako važne konferencije na kojoj ćemo pokriti brojne važne teme vezane uz visoko obrazovanje i pojačati suradnju sveučilišta na konkretnim projektima koji mogu imati značajan utjecaj na dunavsku regiju – izjavio je prof. dr. Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu, u pozdravnom govoru te je pohvalio ovogodišnjega dobitnika nagrade Danubius Young Scientist Award za Hrvatsku doc. dr. sc. Tomislava Capudera s Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER) za njegov ukupan znanstvenoistraživački rad i doprinos Sveučilištu u Zagrebu.

Danubius Young Scientist Award nagrada je koja se jednom godišnje dodjeljuje najboljim mladim znanstvenicima u zemljama dunavske regije koje odabire međunarodni tim stručnjaka i članovi Dunavske rektorske konferencije.

Hrvatski dobitnik nagrade doc. dr. sc. Tomislav Capuder docent je na Fakultetu
elektrotehnike i računarstva (FER) u Zavodu za visoki napon i energetiku, a odabran je za najboljega mladoga znanstvenika iz Hrvatske na temelju doprinosa u istraživanjima i implementaciji naprednih rješenja u području energetike s posebnim naglaskom na održiva niskougljična rješenja.

"Ponosan sam što je akademska zajednica prepoznala moj znanstveni rad te mi je iznimna čast primiti ovu vrijednu nagradu. Uvijek je poticaj kada je trud i rad prepoznat, posebno na međunarodnoj razini, a ova nagrada je priznanje da sa svojim timom razvijam odlična i inovativna rješenja u održivoj niskougljičnoj energetici te ohrabrenje da nastavimo i budemo još bolji", izjavio je doc. dr. sc. Tomislav Capuder nakon primitka nagrade
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju