U Domovinskom ratu borio se za hrvatsku neovisnost, a danas se bori za sigurnost njezinih građana. Francuz Jacques Nicolai, koji je sudjelovao u oslobodilačkoj akciji Miljevci, spojio je rodnu Korziku sa siromašnom općinom Promina. Tamošnjim je vatrogascima darovao vrijednu opremu jer je njihova, tijekom ovosezonskih požara, uništena.

Galerija


Ovosezonski požari uništili su brojnu opremu vatrogasaca diljem obale. Među stradalima su i drniški i prominski vatrogasci.

Vezani članci Izgorio autobus kod Makarske (Foto: Dalmacija Danas) - 1 Autobus pun turista zapalio se kod Makarske: Vozilo u potpunosti izgorjelo, vatrogasci su još na terenu Zapaljeni tanker (Foto: Screenshot/YouTube) Tanker pun goriva zapalio se nasred ceste, vatrogasci su bili potpuno bespomoćni

"Puno opreme je uništeno i propalo, izgubljeno. Znači nije dobro. Pogotovo osnovna zaštitna oprema koje fali dosta, cijevi... Uglavnom ono što nam je najpotrebnije nam najviše i fali", govori Antonio Škovrlj, zapovjednik DVD Promina.

No, trebali bi doći bolji dani za vatrogasce iz Promine i Drniša. Jacques Nicolai, francuz koji se borio na bojištima diljem Hrvatske, prikupio je donaciju vatrogasne opreme.

"Postoji nacionalni kongres vatrogasaca na kojem sam bio, vidio nadležne, profesionalce, i one koji prodaju opremu. S njima sam stupio u kontakt i obećali su donirati. Proces je trajao ukupno 60 dana", kaže Jacques Nicolai.

Donacijom je zadovoljan i prominski načelnik općine, koji bi teško uspio iznaći način kako pronaći novac za toliko vatrogasne opreme.

"Sredstava koja je prikupio za nas su vrlo vrijedna sredstva, tako da je još jednom nakon domovinskog rata pokazao kako je njegovo srce veliko", govori Tihomir Budanko, načelnik općine Promina.

Problem pronalaska novca za vatrogasce i donacije česta je tema i na stastancima udruge gradova i općina.

"U pravilu kada govorimo o donacijama vrlo često je riječ o starijim vozilima koje dobro služe svrsi, ali to je već netko negdje otpisao - mi moramo na sistematičan način brinuti o vatrogastvu", govori Željko Turk, predsjednik udruge gradova i općina.

Zato svi i dalje s nestrpljenjem očekuju obećanu pomoć države.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr