Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images

Iz Vodoopskrbe kažu kako će do poskupljenja sigurno doći, ali zasad od toga ništa.


Zagrebačka Vodoopskrba i odvodnja stavila je danas odluku o novom cjeniku vode izvan snage te će se do daljnjega primjenjivati stari cjenik.

Vezani članci Monografija zagrebačkih vatrogasaca - 3 "U vatri potresa": Objavljena monografija u čast junačkom radu zagrebačkih vatrogasaca Lokacije Zagreba nakon potresa i danas, nakon tri godine - 2 VELIKA FOTOGALERIJA Pogledajte lokacije Zagreba netom nakon potresa i danas, nakon tri godine

Novi direktor ViO-a Marko Blažević održao je nekoliko sastanaka s Vijećem za vodne usluge, na kojima je potvrđeno da su kod donošenja prethodnog cjenika učinjene proceduralne pogreške. Stoga je odlučio pokrenuti novi postupak s Vijećem.

"Važno je napomenuti da se ovom odlukom ne dovodi u pitanje potreba za podizanjem cijena vodnih usluga i naknada, već je cilj u suradnji s Vijećem osigurati da postupak donošenja novog cjelovitog cjenika bude u potpunosti u skladu s regulativom. To znači da se poskupljenje vode odgađa dok se u sljedećih nekoliko mjeseci ne provede novi postupak donošenja cjenika sukladno preporukama Vijeća za vodne usluge", rekao je Blažević.

Blažević je podsjetio da se cijena ViO usluga nije povećavala od 2012. godine te da je poskupljenje nužno zbog sigurnosti isporuke vode i pokretanja investicija radi smanjenja gubitaka. Za sve krivi desetljeća neulaganja, pa je sustav postao neodrživ.

"Podsjećamo da se u Zagrebu gubi oko 50 % vode, a pucanja cijevi su svakodnevnica. Samo prošli mjesec zabilježeno je ukupno 130 puknuća cijevi svih profila, uključujući magistralne cjevovode, što je u prosjeku četiri-pet puknuća dnevno", rekao je.

Direktor ViO-a rekao je da saniranje 130 puknuća cijevi u jednom mjesecu iziskuje svakodnevna značajna ulaganja, a jedini način da se puknuća i gubici vode dugoročno smanje jest značajno ulaganje u obnovu i modernizaciju vodoopskrbne mreže.

"To je i jedini način da se mreža proširi i dovede do svakog kućanstva u Gradu Zagrebu", zaključio je Blažević.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju