Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zaklada Ana Rukavina

Dobre vijesti: Spašeno još tri života!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zaklada Ana Rukavina ušla je u Novu godinu spasivši još tri života!

Tako se broj onih koji su zbog ljudske plemenitosti dobili novu priliku za život popeo na šesnaest. Prije pet godina Republika Hrvatska je po broju darivatelja koštane srži bila najsiromašnija država.

Pročitajte i ovo Daniel i Damian u borbi za život (Foto: IN magazin) - 2 Možda im možete pomoći Roditelji Damiana (3) i Daniela (5) timaju samo jednu božićnu želju: Da im djeca ozdrave Slika nije dostupna Više od 55.000 osoba u registru Zaklada Ana Rukavina ne prestaje rasti, organizirana akcija za pomoć djeci romske manjine

Danas je dio Svjetskog registra koji broji gotovo 34 tisuće potencijalnih darivatelja. I u današnjoj akciji prikupili su se novi uzorci krvi, a važno je napomenuti kako svaki od njih može nekome spasiti život.

>> Jadranka Kosor predala donaciju Zakladi Ane Rukavine

>> Misija nije gotova: Novi darovatelji koštane srži trebaju svaki dan!

'To je šesnaest obitelji, šesnaest prijatelja, šesnaest ljudi koji sada žive i zdravi su zahvaljujući Zakladi i registru', objasnila je Mirta Vrančić iz Zaklade Ana Rukavina.

'7 mililitara naše krvi, može spasiti nečiji život', kazala je Lidija koja je pružila ruku za registar darivatelja matičnih stanica. 'Ako ne možemo pomagati financijski, možemo barem dati krv ili matične stanice, što god treba', smatra Damir.

Oko 150 odraslih i 30-ero djece na godinu oboli od akutne leukemije. No registar koji spašava živote, nezavršena je priča. Novi darivatelji potrebni su iz dana u dan.

Natalijino dijete dvije i pol se godine liječi na onkološkom odjelu Dječje bolnice. Sprema se na transplantaciju matičnih stanica. 'Moje dijete ima svoje vlastite matične stanice koje smo pohranili, a možda će moje nekome spasiti život jednog dana', rekla je Natalija.

'Krv ide na tipizaciju na Rebro i ako se podudara s nekim kome je potrebna koštana srž, kontaktiramo tu osobu za darivanje koštane srži ili matičnih stanica', pojasnila je Marina Rabić, biokemijski laboratorijski tehničar.

Podaci o darivateljima popunjavali su se na svim slobodnim mjestima. Sa smiješkom se uključilo i osoblje bolnice. 'Zato što je dobro činiti dobro, nikad ne zna čovjek kad će njemu zatrebati', rekla je Sandra iz Klinike za dječje bolesti

Oboljeli imaju samo jednu želju. A nekoliko mililitara naše krvi može je ostvariti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene