Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Dobio otkaz zbog debljine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rekli su mi: 'Predebeo si, ružno te vidjeti. Dobit ćeš otkaz ili potpiši sporazumni raskid ugovora.' Nikad me nisu upozorili da moram smršavjeti, a da su tražili, učinio bih to jer mi je posao potreban.

Zbog prekomjerne težine 33-godišnji Tomislav Jelenić iz Zagreba dobio je lani otkaz u caffe baru u sklopu Mercatonea u Stupniku gdje je radio kao konobar. 

Pročitajte i ovo Požar u Turnju - 1 Policija istražuje detalje Buknuo požar u kafiću uz kuću: Vatrogasac slomio nogu na intervenciji Pretila osoba Opasna bolest Hrvati su sve deblji: "Amerikanci su otišli na dijetu, a Hrvati preuzeli"

Tomislav je visok 190 centimetara, a imao je 130 kilograma. Otac je šestogodišnje djevojčice. Nakon što je pokušao zatražiti pravnu pomoć i eventualno pokrenuti radni spor, ipak je pod pritiskom pristao na sporazumni raskid ugovora o radu.
Da je Jelenić dobio otkaz iz vrlo neuobičajenih, diskriminatornih razloga, uvjerili smo se i u razgovoru s izvršnom direktoricom Medijan bara, Radmilom Milić.

'On je jak. Dok je hodao, sve se treslo. Osim toga, glasno je govorio zbog čega su se žalili drugi zaposlenici', objasnila je razloge otkaza direktorica Milić. 

Stručnjaci radnog prava smatraju da je otkazom zbog debljine direktno narušeno dostojanstvo radnika, koje je zaštićeno Zakonom o radu. 

Debljina zaposlenika ne može se, naime, smatrati objektivnim kršenjem radnih pravila.

Pravna savjetnica u Udruzi radničkih sindikata Hrvatske, Dušanka Marinković-Drača, ističe da je riječ o diskriminaciji ako je izgled radnika bio povod za njegov otkaz. Time je povrijeđeno njegovo dostojanstvo i ima pravo na tužbu za naknadu štete.

Danas, kada se uspio riješiti stresa zbog ponižavajućeg otkaza i pronaći drugi posao, Tomislav Jelenić svjestan je da postojeći zakoni ne štite prava radnika. 

Pokušao je pomoć zatražiti i od sindikata i od inspekcije rada, ali bez uspjeha. 

Tvrdi da u baru u sklopu Mercatonea, gdje je prije radio, ljudi moraju raditi i po 12 sati, dolaziti na posao u slobodne dane i trpjeti uvrede, zbog čega je u proteklih godinu dana desetak zaposlenika napustilo posao.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene