Ogorčeni učitelji i djelatnici koji rade s djecom s poteškoćama u posebnim ustanovama došli su na Markov trg. Naime, kada su prije godinu dana upozorili da ostaju bez dodatka na plaću, premijer Andrej Plenković im je obeća da će riješiti problem. Međutim, to se do sada nije dogodilo.

Galerija


Prošlo je gotovo godinu dana otkako su plaće učitelji i djelatnici koji rade s djecom s poteškoćama u posebnim ustanovama, na mjesečnoj razini smanjene od 150 do 600 kuna.

Vezani članci Raskol u zbornici (Foto: Dnevnik Nove TV) Raskol u zbornici! Za gotovo isti posao i tisuću kuna manja plaća: "Osjećam se loše zbog toga, učitelji će biti nezadovoljni" Blaženka Divjak (Foto: Luka Stanzl/PIXSELL) Divjak: "Prijedlog povećanja plaća učiteljima – 4 posto ujesen, 2 posto početkom 2020."

Unatoč obećanjima premijera da će riješiti njihov problem, do toga nije došlo. Ako im se plaće ne vrate na staro u roku od dva tjedna, najavljuju prosvjed na Markovu trgu gdje će doći djelatnici posebnih ustanova iz cijele Hrvatske.

''Premijeru, niste govorili istinu. Vi ste nas lagali, jednako ste nas lagali kao i ministrica Blaženka Divjak. Ovo neće, ovo ne smije čekati i mi nećemo stati. Ja već danas najavljujem ovdje ispred Vlade prosvjed ne riješi li se problem vrlo, vrlo brzo'', rekao je Željko Stipić, predsjednik sindikata Preporod.

''Mi kao odgojno obrazovni radnici ne možemo dopustiti da premijer kao glava ove države šalje poruku, pa tako i našim učenicima da se odgovornost preuzme i onda ostavi'', rekla je Tanja Dejanović-Šagadin, iz COO Goljak u Zagrebu.

Iz Ministarstva obrazovanja odgovaraju da je izmjena uredbe koja predviđa ujednačavanje koeficijenta u proceduri. Prvi prijedlog dobio je negativno očitovanje, "stoga je Ministarstvo postupilo sukladno zaprimljenom očitovanju Ministarstva uprave te doradilo Prijedlog Uredbe i ponovno ga uputilo u proceduru donošenja sukladno Poslovniku Vlade RH", stoji u odgovoru Ministarstva obrazovanja.

Iako premijer Plenković u četvrtak nije htio davati izjave, iz Vlade su poručili da će problem biti riješen. Ne dogodili se to u roku od dva tjedna, na Markov trg doći će djelatnici posebnih ustanova iz cijele Hrvatske. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr