Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Danas je počeo drugi krug otpisa duga. Novi početak mogu zatražiti svi koji imaju minimalna primanja i udovoljavaju strogim kriterijima.


Od veljače do danas dug je otpisan za 4.694 osobe. Dean je jedan od pedesetak tisuća građana koji od danas mogu zatražiti otpis duga. On duguje Telekomu.

Vezani članci Slika nije dostupna Otkrivamo za koga bi birači glasovali u 4 velika grada u drugom krugu izbora Slika nije dostupna Od 2. listopada država opet 'časti' s 800 kuna

"Desila se jedna glupost gdje sam ja bio onako, kako da kažem, nisam pametan baš bio. Taj dug mi stoji dosta dugo, a pošto sam nezaposlen i to sve, dobro će mi doći", rekao je Dejan.

'Velik broj ljudi još ne zna za pravo na otpis duga'

Od danas otpis duga mogu zatražiti oni koji su u posljednja tri mjeseca imali primanja do 2 500 kuna ako su samci, odnosno 1 250 kuna po članu kućanstvu.

Uz uvjet da imaju jednu nekretninu i u njoj žive, nijednu drugu imovinu koja bi se mogla prodati za otplatu duga, te nemaju oročena sredstva ili ugovor o štednji.

"Prvi dio faze otpisa duga je bio za primatelje novčanih socijalnih naknada, ovaj je za umirovljenike, nezaposlene i druge koji imaju male prihode", objasnila je Iva Prpić, pomoćnica ministrice socijalne politike i mladih.

Do oprosta je pet koraka. Obaviti pregled duga, prikupiti potrebnu dokumentaciju uključujući povrdu općinskog suda o vlasništvu nekretnina, dostaviti dokumentaciju vjerovnicima, nakon čega slijedi obrada zahtjeva pa otpis duga ili odgoda ovrhe.

Broj vjerovnika koji opraštaju dugove građanima od sutra ponovno raste

Od drugog veljače do danas u poslovnicama FINE izdano je 26 419 pregleda duga. Od toga je predano zahtjeva 7 763, a odobreno tek 4 964.  Ako su među onima kojima dugujete i teleoperateri postoji dodatno ograničenje.

"Maksimalni ukupan dug prema ostalim vjerovnicima ne smije prelaziti 10 000 kuna, jer u protivnom neće moći ostvariti to pravo na otpis duga, dok se ovrhe stopiraju na rok od godine dana", pojasnila je Božena Horvat - Alajbegović, ravnateljica centra za socijalnu skrb.

U tom vremenu očekuje se da otplatite dug i kamate, teleoperateri će otpisati zatezne kamate nastale za vrijeme u kojem je ovrha odgođena.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook