Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Evo kako se prijaviti

DO OPROSTA U 5 KORAKA: Počeo drugi krug za otpis duga

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Danas je počeo drugi krug otpisa duga. Novi početak mogu zatražiti svi koji imaju minimalna primanja i udovoljavaju strogim kriterijima.

Od veljače do danas dug je otpisan za 4.694 osobe. Dean je jedan od pedesetak tisuća građana koji od danas mogu zatražiti otpis duga. On duguje Telekomu.

Pročitajte i ovo Slaven Hojski, DIP Evo kako je to moguće Izlaznost na birališta veća od 100 posto? U DIP-u kažu da je sve po zakonu, a za takvu izlaznost krivi su glasači pod slovom C Demografska analiza birača na predsjedničkim izborima - 5 Kome će se prikloniti? Analiza strukture birača predsjedničkih kandidata: Evo koji birači bi mogli odlučiti ishod izbora, ali i taktiku "zavođenja" Milanovića i Grabar-Kitarović

"Desila se jedna glupost gdje sam ja bio onako, kako da kažem, nisam pametan baš bio. Taj dug mi stoji dosta dugo, a pošto sam nezaposlen i to sve, dobro će mi doći", rekao je Dejan.

'Velik broj ljudi još ne zna za pravo na otpis duga'

Od danas otpis duga mogu zatražiti oni koji su u posljednja tri mjeseca imali primanja do 2 500 kuna ako su samci, odnosno 1 250 kuna po članu kućanstvu.

Uz uvjet da imaju jednu nekretninu i u njoj žive, nijednu drugu imovinu koja bi se mogla prodati za otplatu duga, te nemaju oročena sredstva ili ugovor o štednji.

"Prvi dio faze otpisa duga je bio za primatelje novčanih socijalnih naknada, ovaj je za umirovljenike, nezaposlene i druge koji imaju male prihode", objasnila je Iva Prpić, pomoćnica ministrice socijalne politike i mladih.

Do oprosta je pet koraka. Obaviti pregled duga, prikupiti potrebnu dokumentaciju uključujući povrdu općinskog suda o vlasništvu nekretnina, dostaviti dokumentaciju vjerovnicima, nakon čega slijedi obrada zahtjeva pa otpis duga ili odgoda ovrhe.

Broj vjerovnika koji opraštaju dugove građanima od sutra ponovno raste

Od drugog veljače do danas u poslovnicama FINE izdano je 26 419 pregleda duga. Od toga je predano zahtjeva 7 763, a odobreno tek 4 964.  Ako su među onima kojima dugujete i teleoperateri postoji dodatno ograničenje.

"Maksimalni ukupan dug prema ostalim vjerovnicima ne smije prelaziti 10 000 kuna, jer u protivnom neće moći ostvariti to pravo na otpis duga, dok se ovrhe stopiraju na rok od godine dana", pojasnila je Božena Horvat - Alajbegović, ravnateljica centra za socijalnu skrb.

U tom vremenu očekuje se da otplatite dug i kamate, teleoperateri će otpisati zatezne kamate nastale za vrijeme u kojem je ovrha odgođena.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene