Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Uvođenjem modernog informatičkog sustava građanima bi do kraja ove godine na internetu trebao biti omogućen pristup sudskim odlukama i arhiviranim dokumentima, najavljeno je na skupu nazvanom 'Usklađivanje i objavljivanje sudske prakse'.


Riječ je o PHARE projektu 2006., čiji je cilj podržati postupak osuvremenjivanja sudstva i usklađivanja sudske prakse sa zahtjevima i standardima EU, koja je i financirala program s milijun eura. Ustvrdivši da je riječ o važnom projektu ministar pravosuđa Ivan Šimonović je na otvaranju skupa istaknuo objava sudske prakse nije namjenjena samo sucima, već i građanima te da je objavljivanje sudske prakse jamac nevisnosti suda.

Vezani članci Slika nije dostupna Širi se štrajk učenika srednjih medicinskih škola Slika nije dostupna Učenici u Sl. Brodu krenuli u štrajk do ispunjenja zahtjeva

Ulaskom Hrvatske u EU poznavanje sudske prakse dobit će dodatnu vrijednost, posebice prijevod odluka Europskog suda pravde na internetskim stranicama Vrhovnog suda, rečeno je. Predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin naglasio je važnost objave sudske prakse i presuda Vrhovnog suda na internetu iznijevši podatak da se na stranicama tog suda trenutno nalazi oko 121 tisuća sudskih odluka.

Ove godine zabilježili smo oko 193 tisuće ulazaka, a do kraja godine očekujemo oko 400 tisuća ulazaka, izvijestio je Hrvatin. Ustvrdio je da objava sudske prakse Vrhovnog suda koristi i pravnicima zemalja iz regije koji također često posjećuju te stranice. Na cjelodnevnom skupu suci i pravosudni djelatnici upoznat će se s modernizacijom i usklađivanjem hrvatske sudske prakse sa zahtjevima i standardima EU-a. Skup je podržao i predstavnik Europske komisije Paolo Berizzi te voditeljica projekta Lyda Favali, profesorica sveučilišta u Perugiji. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju