Rubrika Dnevnik u vašem selu donosi priču iz Opatijskog zaleđa, iz Matulja. Tamo ne dijele iste probleme kao većina sela u Hrvatskoj, a ističe se ogroman porast broja noćenja.

Galerija


Stanovnici Žejana, mjesta na Ćićariji u općini Matulji, govore svojim jezikom. ''Neke riječi su i rumunjske i na našem jeziku iste, ali kad se ovako govori kao vi i ja sada, vjerojatno se ne bi razumjeli o čemu se priča'', objašnjava Lučjano iz Žejana.

Vezani članci Sajam turizma (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Čime ćemo se predstaviti na svjetskom sajmu turizma? Od virtualne šetnje Dubrovnikom do vožnje Kornatima Dnevnik u vašem selu: Općina Cerovlje (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Nekada kraj bez vodovoda, a danas razvijena općina u kojoj se planira gradnja aerodroma

U tom mjestu ne dijele iste probleme kao većina sela u Hrvatskoj. U susjednom selu širi se i vrtić. Problema s pomlatkom nemaju ni u DVD-u u susjednim Munama gdje mjesni odbor gradi rukometni i malonogometni teren te dječji teren.

Vele Mune, kraj blizu slovenske granice, oduvijek je bio zanimljiv ljudima koji su išli u potragu za boljim životom. ''Dosta je policije. Vidi se dolaze iz drugih krajeva Hrvatske.. Znamo vidjeti razna vozila policijska, tako da spuštaju se i u selo čak'', govori Darjana Doričić iz Vele Mune.

Stanovnici obližnjih mjesta Rupa i Pasjak, svoje pokojnike pokapaju na groblju u Sloveniji. Moraju preko državne granice da bi obišli grobove. ''Rođen i živim u Hrvatskoj, zakopan ću bit u Sloveniji. Ali to mi teško ne pada jer odnosi između naših sela i sela u Sloveniji su tako dobri. Čak 60 posto naših muškaraca, među kojima sam i ja, imamo Slovenke za žene'', priča stanovnika Rupa Vinko Surina.

S obzirom na blizinu mora, tek desetak kilometara od Liburnijske rivijere, sve se više razvija ruralni turizam. U Matuljima prate moderne trendove, ali ljubomorno čuvaju i tradiciju poput pokladnih običaja, odnosno zvončara.

Blizina turistički razvijene Liburnijske rivijere, svi potrebni uvjeti za normalan život u 21. stoljeću, recept su za uspjeh ovoga kraja. A stanovnici Matulja ne trebaju brinuti ni o tome da na mladima svijet ostane.

Direktorica Turističke zajednice Matulja Marijana Tkalčić naglašava povećanje broja noćenja u posljednjih desetak godina. Prije deset godina Matulji su ostvarivali 4000 noćenja, dok ove godine broje preko 100.000 noćenja.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr