Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dnevnik u vašem selu

Povratak života pod Ćićariju: Otkrili su recept za uspjeh, a ne trebaju brinuti ni o tome da na mladima svijet ostane

Dnevnik u vašem selu: Povratak života u sela pod Ćićarijom (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Dnevnik u vašem selu: Povratak života u sela pod Ćićarijom (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Dnevnik u vašem selu: Povratak života u sela pod Ćićarijom (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Dnevnik u vašem selu: Povratak života u sela pod Ćićarijom (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Dnevnik u vašem selu: Povratak života u sela pod Ćićarijom (Foto: Dnevnik.hr) - 8 Dnevnik u vašem selu: Povratak života u sela pod Ćićarijom (Foto: Dnevnik.hr) - 8 Foto: DNEVNIK.hr Dnevnik u vašem selu: Povratak života u sela pod Ćićarijom (Foto: Dnevnik.hr) - 9 Dnevnik u vašem selu: Povratak života u sela pod Ćićarijom (Foto: Dnevnik.hr) - 9 Foto: DNEVNIK.hr +0 Dnevnik u vašem selu: Povratak života u sela pod Ćićarijom (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/4 >>
Rubrika Dnevnik u vašem selu donosi priču iz Opatijskog zaleđa, iz Matulja. Tamo ne dijele iste probleme kao većina sela u Hrvatskoj, a ističe se ogroman porast broja noćenja.

Stanovnici Žejana, mjesta na Ćićariji u općini Matulji, govore svojim jezikom. ''Neke riječi su i rumunjske i na našem jeziku iste, ali kad se ovako govori kao vi i ja sada, vjerojatno se ne bi razumjeli o čemu se priča'', objašnjava Lučjano iz Žejana.

Pročitajte i ovo Vrućine - 11 Najviše posjetitelja u Istri Jesmo li puni ili smo podbacili? Objavljeni najnoviji turistički podaci Ljetovanje Obiteljski odmor Apartman zvan čežnja: Njemica uplatila ljetovanje u Hrvatskoj pa se šokirala kad je stigla

U tom mjestu ne dijele iste probleme kao većina sela u Hrvatskoj. U susjednom selu širi se i vrtić. Problema s pomlatkom nemaju ni u DVD-u u susjednim Munama gdje mjesni odbor gradi rukometni i malonogometni teren te dječji teren.

Vele Mune, kraj blizu slovenske granice, oduvijek je bio zanimljiv ljudima koji su išli u potragu za boljim životom. ''Dosta je policije. Vidi se dolaze iz drugih krajeva Hrvatske.. Znamo vidjeti razna vozila policijska, tako da spuštaju se i u selo čak'', govori Darjana Doričić iz Vele Mune.

Stanovnici obližnjih mjesta Rupa i Pasjak, svoje pokojnike pokapaju na groblju u Sloveniji. Moraju preko državne granice da bi obišli grobove. ''Rođen i živim u Hrvatskoj, zakopan ću bit u Sloveniji. Ali to mi teško ne pada jer odnosi između naših sela i sela u Sloveniji su tako dobri. Čak 60 posto naših muškaraca, među kojima sam i ja, imamo Slovenke za žene'', priča stanovnika Rupa Vinko Surina.

S obzirom na blizinu mora, tek desetak kilometara od Liburnijske rivijere, sve se više razvija ruralni turizam. U Matuljima prate moderne trendove, ali ljubomorno čuvaju i tradiciju poput pokladnih običaja, odnosno zvončara.

Blizina turistički razvijene Liburnijske rivijere, svi potrebni uvjeti za normalan život u 21. stoljeću, recept su za uspjeh ovoga kraja. A stanovnici Matulja ne trebaju brinuti ni o tome da na mladima svijet ostane.

Direktorica Turističke zajednice Matulja Marijana Tkalčić naglašava povećanje broja noćenja u posljednjih desetak godina. Prije deset godina Matulji su ostvarivali 4000 noćenja, dok ove godine broje preko 100.000 noćenja.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene