Vlada još uvijek radi na rješenju problema kako da se od nove godine ne povećaju računi za struju. Poskupljenje prijeti zbog toga što se mora povećati naknada za proizvođače iz obnovljivih izvora energije.


Dnevnik Nove TV je u posjedu izračuna kojim bi se zbog nižeg PDV-a na struju, kućanstvima računi mogli - smanjiti.

Vezani članci Nove cijene struje (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Računi za struju veći su im i za tisuću kuna! Ova je hrvatska regija posebno na udaru poskupljenja Slika nije dostupna Most proziva Vladu zbog nedostatka vizije i lošeg smjera: Od poskupljenja struje do poreza na nekretnine

Vlada se još ne izjašnjava. Hoće li i koliko struja poskupjeti, premijer Andrej Plenković još ne otkriva.

''Razmatramo na razini i ministarstva gospodarstva i ministarstva zaštite okoliša i energetike kako pristupiti tom pitanju'', rekao je Plenković.

Opskrbljivači su Vladi predložili postupno poskupljenje naknade za obnovljive izvore energije. Iduće godine predlažu poskupljenje za 6 lipa po kilovatsatu.

Ministar energetike ne otkriva hoće li prihvatiti prijedlog opskrbljivača.

''Ministarstvo zaštite okoliša i energetike će uskoro predložiti zakonodavni okvir koji će s jedne strane osigurati podmirivanje preuzetih obveza u sustavu poticanja obnovljivih izvora energije, a s druge najmanje opteretiti kućanstva i industrijske kupce'', poručili su iz ministarstva zaštite okoliša.

Primjerice, uz povećanje naknade na 6 lipa po kilovatsatu, a sa smanjenjem stope PDV-a na 13 posto, splitska Udruga potrošač izračunala je da bi kućanstva koja na godinu troše 1500 kilovatsati plaćala 116 kuna manje, kućanstvima koja troše 3600 kilovatsati računi bi na godinu bili manji za 245 kuna. Kućanstva koja troše 7500 kilovatsati na godinu imala bi godišnje račune manje za 485 kuna.

''To je nešto što nam ide u prilog, ali situacija je takva da možemo to očekivati samo kao privremeno rješenje'', kaže Nenad Kurtović, stručnjak za energetsko tarifiranje.

Doznajemo da ministar razmišlja opskrbljivačima i dalje nametnuti obvezu kupnje struje iz obnovljivih izvora po većoj cijeni.