Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za njih nema odmora

Provjerili smo kako su praznik rada proveli djelatnici Hitne: "Čovjek vidi štošta"

Zdravstveni radnici rade i nedjeljom, blagdanom, praznikom. Tako i Praznik rada, 1. svibnja, dežurne su ekipe provele na svojem radnom mjestu.

Ekipa Dnevnika Nove TV posjetila je Zavod za hitnu medicinu Grada Zagreba i provjerila kako je protekao praznik.

Pročitajte i ovo Igor Vidić, brat blizanac nultog pacijenta U Hrvatskoj Nulti COVID-19 pacijent prije četiri godine pod rotirkama odveden u bolnicu: "Traumatično iskustvo gdje se preko noći okrenuo svakodnevni život" Slika nije dostupna u bjelovaru Nesavjesni roditelji pozvali Hitnu pomoć za dijete i nisu rekli da su u samoizolaciji: Tim je izoliran, čekamo rezultate testova

"Današnji dan je protekao dosta dobro, imali smo pet, šest intervencija. Nekoliko redovnih intervencija i konkretno - moj tim je imao dvije intervencije sa sumnjom na COVID", kazao je dr. Mark Žižak.

"To su bili pacijenti s povišenom temperaturom i respiratornim problemima. Za takve intervencije oblačimo posebna zaštitna odijela, odnosno kombinezone. Uz, naravno, maske, vizire, naočale, nazuvke i rukavice", opisao je.

"Nakon što pacijente zbrinemo ili ih prevezemo u bolnicu, vraćamo se u bazu. Tu se skidamo u posebnom prostoru, odnosno šatoru i na kraju dezinficiramo kola", dodao je Žižak.

Pod opremom se teško diše

Pod zaštitnom opremom se jako diše, pogotovo otkako rastu temperature.

"U tim odijelima je stravično vruće. Danas je čak bilo i dobro jer je temperatura bila nešto niža, ali posljednjih tjedana je bilo baš dosta vruće. Naočale se zamagle, znojite se u tome, teško je raditi, morate se nekad penjati na peti kat, biti u tome i po dva sata, tri sata... Tako da je dosta naporno, ali smo izdržali", rekao je Žižak.

"Ima dobrih i loših dana"

Luka Andrović, medicinski tehničar koji je na zagrebačkoj hitnoj zaposlen pet godina kaže da se ne može požaliti.

"Ima dobrih i loših dana", kazao je i dodao da ne bi prerpičavao situacije koje se događaju na poslu s pacijentom. "No više je dobrih nego loših dana tako da je sve u redu", navodi i kaže kako se u slobodno vrijeme trudi ostaviti posao po strani.

Navodi i da je navikao raditi blagdanima. "To je kao svaki drugi normalan radni dan", dodaje Andrović.

"Čovjek vidi štošta"

Boris Kobasić, vozač kola hitne pomoći posao je dobio 1. svibnja ratne 1994. godine. Kaže kako se ovo vrijeme može usporediti s onim.

"Bilo je to iz vremena rata, sasvim drugo vrijeme. U tom razdoblju od 26 godina i na terenu, čovjek vidi štošta. Ali ovo je sasvim drugačija situacija u smislu naših priprema, u smislu našeg odnosa prema cijelom poslu jer se sve odvija kroz nekakve malo drugačije algoritme. Ne sve apsolutno, ali većina toga", kazao je Kobasić.

"Naravno, u ljude se uvukao malo i strah", dodaje i navodi da njega nije strah. "Ali sam oprezan. I mislim da je to nekako savjet za sve ljude - da smanje strah, ali da ne smanje osjećaj odgovornosti", istaknuo je.

"Stresne situacije rješavam na način da znam što radim na terenu, u smislu da sam naučio sve što treba, a kroz te algoritme posla jednostavno se umanje razine stresa i adrenalina koji se kasnije često pojave pa se to malo kompenzira kroz nekakve druge djelatnosti, sport i tako", zaključio je.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene