Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zaključali podatke

Dnevnik Nove TV otkriva koliko novca traže hakeri od INA-e: "Moguće je da je netko kliknuo na mail na koji nije trebao"

Haker za računalima
Haker za računalima DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Bernard Topić Bernard Topić Foto: DNEVNIK.hr Hakiranje - ilustracija Hakiranje - ilustracija Foto: DNEVNIK.hr Josipa Krajinović pred INA-om Josipa Krajinović pred INA-om Foto: DNEVNIK.hr Haker za računalima Haker za računalima Foto: DNEVNIK.hr +0 Zgrada Ine Galerija 1/5 >>
Istražuje se nesvakidašnji slučaj hakerskog napada na INU. Kako doznaje Dnevnik Nove TV, hakeri za dokumente INA-e traže i otkupninu od 2 i pol milijuna dolara.

Iza zidova zgrade INA-e i dva tjedna nakon cyber napada vlada šutnja o iznudi hakera. Računalnu mrežu, zarazili su, doznaje Dnevnik Nove TV, putem maila i zaključali podatke do kojih su došli.

Pročitajte i ovo Naftna platforma Geofizički podaci Hrvatska i Kanada zajedno će tražiti naftu i plin: Grade se četiri nove bušotine Radovi na odmorištu Zagreb - 2 Radovi na A3 VIDEO/FOTO Ogromno gradilište kraj Zagreba: Novi kompleks niče na mjestu poznatog odmorišta, doznajemo što će se sve izgraditi

Stručnjak Gordan Akrap objašnjava kako to rade.

"Pošiljatelj ili grupa njih pošalje određene mailove poruke s malicioznim sadržajem i lako postoji mogućnost da je netko u tom slučaju da kliknuo na mail na koji nije trebao i došlo je do zaraze podataka", objašjava Akrap.

Ne vjeruje da su podaci ukradeni, hakerima je, kaže, važno zaključati podatke i tražiti otkupninu.

"Onaj tko je napadnut ili plati ili dio ili cijelu otkupninu i onda dobije ključ za dekodiranje zaključanih podataka. Ne možete doći do pouzdanih IP adresa po kojima bi to mogli otkriti niti možete definirati s obzirom da otkupnine idu u bitcoinima tko je taj koji u konačnici sve naplati“, kaže Akrap.

Bernard Topić iz Hrvatske udruge menadžera sigurnosti kaže kako je najčešći motiv ovakvih napada novac.

„Neke tvrtke ne moraju biti direktno ciljane, mogu biti nasumično. Što je u ovom slučaju bilo teško je reći, to će pokazati analize", rekao je Topić.

"Opskrba je sigurna"

U Ini se bave oporavkom sustava, naglašavaju opskrba tržišta je sigurna. Poručuju da se slučaj istražuje te da ne isključuju mogućnost da je došlo do neovlaštenog pristupa osobnim podacima, Neslužbeno se može čuti da im se javilo više hakerskih skupina iz različitih dijelova svijeta koje preuzimaju odgovornost za ovaj napad.

"To se zna, znate, jer samo jedan zna i može poslati ključ da se dekodira dio podataka koji je zaražen tako da se utvrdi njegova autentičnost da je to uistinu ta osoba ili ta grupacija koja stoji iza tog virusa“, kaže Akrap.

"Šteta može biti milijunska"

Topić pak napominje kako šteta može biti milijunska.

„ Mislim da nije samo stvar u materijalnoj šteti, nego je stvar reputacije. INA je kažem jedna velika kompanija koja mora vodit računa i o tom dijelu. Podaci inicijalno mogu otići prema ruskim serverima, ne mora značiti da je to krajnji korisnik tih podataka, može značiti da je samo preko Rusije netko došao do tih stvari, znamo da je Rusija jedan potencijalni kriminalni milje za takve skupine“, kaže Topić.

Težak posao je pred policijom, u svemu im pomaže SOA i druge institucije, pa i vanjski cyber stručnjaci.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene