Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neizbježno te ne i posljednje

Dnevnik Nove TV doznaje: Od kolovoza poskupljuje struja, donosimo i koliko

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od kolovoza poskupljuje struja. Naime, u sljedećih tjedan dana, kako doznaje Dnevnik Nove TV, ministar energetike donijet će odluku o povećanju naknade za poticanje obnovljivih izvora energije pa će se povećati računi za električnu energiju.

Otkrivamo koliko će poskupjeti struja i kada će se to vidjeti na računima.

Pročitajte i ovo Tko će plaćati skuplju struju? (Foto: Dnevnik.hr) - 2 promjene tarifnih modela Tko će plaćati skuplju struju? Udruge za zaštitu potrošača: "Računi bi mogli biti veći i za 1000 kuna" Slika nije dostupna Od listopada Poskupljuje struja, prosječan račun mjesečno veći za 20 kuna

Poskupljenje će se primjeniti već na račune za srpanj pa će građani to vidjeti na računima koji će u poštanske sandučiće stići u kolovozu. Odluka o povećanju naknade za obnovljive izvore očekuje se sljedeći tjedan, formalno najvjerojatnije na slijedećoj sjednici vlade.

Posljednje informacije govore o povećanju naknade sa 3,5 lipa po kilovatsatu na 7,5 ili 8,5 lipa, no najvjerojatnije će povećanje biti na 7,5 lipa jer je to Mostov ministar Dobrović neposredno prije izlaska iz vlade i lokalnih izbora sve tehnički pripremio, a sada se nema više vremena za odgađanje odluke. Prema izračunima stručnjaka za Novutv uz povećanje naknade na 7,5 lipa, račun za struju prosječnog kućanstva koje troši 300 kilovatsati na mjesec bi se sa sadašnje 272 kune povećao na 286 kuna. Na godišnjoj razini to je poskupljenje za 168 kuna.

U ponedjeljak ili utorak ministar energetike Ćorić bi trebao održati sastanak sa zainteresiranim stranama, distributerima električne energije, proizvođačima struje iz obnovljivih izvora energije te predstavnicima industrije, kako doznajemo iz vlade su obećali pripremiti ozbiljne kompenzacijske mjere za poduzetnike kako bi gospodarstvo što imalo što manje štete od poskupljenja no zasad još nema nekih konkretnih dogovorenih mjera.

Treba reći da je ovo poskupljenje, to jest povećanje naknade, neizbježno jer državi već sada nedostaje novca za plaćanje ugovorenih poticaja proizvođačima zelene energije. Dio stručnjaka smatra i kako ovo poskupljenje neće biti i posljednje jer povećanje naknade na 7,5 lipa neće donijeti dovoljno novca da bi se u budućnosti redovito plaćali ugovoreni poticaji za zelenu energiju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene