Već danima se priča o brzom vlaku koji prometuje na relaciji Osijek-Split. Vlak je zakasnio već na prvoj vožnji, a čekanja i presjedanja nažalost su norma, a ne izuzetak.

Galerija Vlak na relaciji Osijek-Split ponovno kasni - 3 Vlak Osijek-Split - 1 Vlak Osijek-Split - 2 +5 Vlak Osijek-Split - 3

Ova linija svako malo je u medijima, što zbog kašnjenja, pretrpanosti u vagonima, a nedavno je vlak čekao u Žabnu jer je prometnik koji je trebao dati znak - zaspao na radnom mjestu.

Vezani članci Brzi vlak Osijek Split Ma nemoguće... Brzi vlak Osijek - Split opet kasnio: Pola vagona su grijali, pola hladili Vlak Osijek-Split "Ovo bi preživjela i Ana Karenjina", "Probit će zvučni zid": Urnebesna snimka "brzog" vlaka na liniji Osijek - Split

Kako izgleda vožnja vlakom provjerila je ekipa Dnevnika Nove TV. "Putujem na godišnji odmor, prema tome mora mi biti dobro koliko god da trajalo i kako god da bilo. Veselim se tome", kaže Iva Fijala iz Osijeka.

Veselila se na početku putovanja, a u nastavku pročitajte što je rekla na kraju...

U noćnim vlakovima na novoj liniji Osijek-Zagreb-Split od 1. srpnja prevezeno je 18.000 putnika.

Tanja Pilipović, putnica iz Srbije nadala se da će putovanje trajati 12, 13 sati. Putuje s djecom, ali to joj je prihvatljivo vrijeme putovanja jer je busom putovala i po 14 sati, a sad je u vlaku uzela i ležajeve.

Prosječna brzina vlaka je 45 km/h, pa ako je iz Osijeka krenuo u 20 sati, a u Splitu bi trebao biti idui dan u 8:42.

Zarada od karata pokriva tek 18% troškova puta pa će država pomoći HŽ-u u 2022. s 420 milijuna kuna.

Za kašnjenja duža do 120 min. isplaćuje se 50% cijene karte. U 2021. bilo je prihvaćenih 95 zahtjeva za odštetom zbog kašnjenja, isplaćeno je 4.926,07 kuna.

Kondukter Mladen Jokić kaže kako se putnici njemu nisu žalili jer su kod njega spavaća kola.

Za kašnjenja od 60 do 119 minuta može se tražiti odštetna naknada od 25% cijene karte.

"Krenuli smo na vrijeme onda smo malo stajali kod svake bandere, onda smo se do Zagreba malo smrzavali jer su jako dobro klimatizirali, onda je u Zagrebu nastao kaos jer je došla horda mladih ljudi koji su popunili doslovno svaki centimetar vlaka", kazala je Fijala.

"Evo možemo žaliti što nema bolji komfor, što nije brže, što nije kraće, ali da ne možeš predvidjeti kad vlak treba stići i koliko bi putnika htjelo stići na more usred ljeta, e to mi nije jasno", dodaje.

"Pazila sam da djeca ne padnu"

"Ja nisam baš spavala, ali bitno mi je da djeca jesu. Ja sam ih pazila da ne padnu jer su bili gore malo na visini pa sam pazila da ne padnu, ali dobro bilo je ok", kazala je Pilipović.

Putnici koji su proputovali Europom nisu se još na putovanjima susreli sa spavanjem na podu.

"Ovo je bilo jedinstveno iskustvo", rekli su Liam i Nicolas iz Njemačke.

"Spavao sam na podu cijelu noć, nisam gdje imao odložiti torbu, bilo je zastrašujuće", kazao je Hank iz Novog Zelanda.

Nadajmo se da će im ostatak odmora u Hrvatskoj krenuti na bolje. Možda ostanu i duže, iz straha od povratka, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Barbara Golja.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Dnevnik

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju