Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na granici s BiH

Selo ostalo u "kamenom dobu": Nema telefona, roaminga, ceste, kanalizacije i vodovoda, ali jedne stvari imaju napretek

Kuća u Javorniku (Foto: Dnevnik.hr)
Kuća u Javorniku (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Vlasnik OPG-a \ Vlasnik OPG-a \"Unski Biser\" Ljuban Malivuk (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Uzgajivač bikova Miroslav Trivanović (Foto: Dnevnik.hr) Uzgajivač bikova Miroslav Trivanović (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Med pčelara Dimitra Miličeviuća (Foto: Dnevnik.hr) Med pčelara Dimitra Miličeviuća (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Ovce u selu Javornik (Foto: Dnevnik.hr) Ovce u selu Javornik (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +3 Selo Javornik (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/8 >>
U rubrici Dnevnik na selu bili smo u Općini Dvor i razveselili se što se djeca tamo još uvijek rađaju. Još uvijek ima tko živjeti uz Unu, čuvati granicu i kroz poljoprivredu, stočarstvo i pčelarstvo uzimati od prirode ono najčišće i najzdravije. Tamo kažu, najsretniji bi bili kada bi im napravili ceste da svi željni ljepote mogu doći vidjeti ono što oni svakog dana gledaju, jedu, piju i osjećaju.

Selo Javornik na vodenoj je granici s Bosnom i Hercegovinom. Jedan od mještana je i Miroslav Trivanović, a njegovo zanimanje je uzgajanje bikova. Otkrio nam je više o svojem pozivu.

Pročitajte i ovo Ilustracija sada upozorava druge ''Ne dirajte je'': Tjednima se oporavljao od opeklina i plikova jer je dirao opasnu biljku Zbog bazena posjekao dio šume - 2 Investitor Švicarac Posječen dio šume zbog pogleda i bazena, načelnik ne zna ni čija je zemlja: "To je adaptacija kuće, a što se tiče okoliša - treba pogledati"

"Hranimo ih za velike bikove do 700 kg, i to ide u mesnice na more. Kupci dođu po njih. Isplati im se jer je kod nas dobra roba a bikovi su teški. A hranu za njih proizvodimo na 20 hektara  i uključuje kukuruz, ječam i pšenicu", kaže Trivanović.

Mještani također nude svima beskrajne hektare čiste prirode, jedan od njih je vlasnik eko imanja "Unski biser" Ljuban Malivuk. "Turisti mogu dobiti ovdje domaću hranu s područja Banovine. I Ribu iz Une; pastrmke, mladice, štuke", rekao je Malivuk. Kaže da su susjedima Bosancima dobri ali da oni više cijene rijeku Unu nego mi te da nitko od nas ne vodi brigu o ekologiji i pravoj Učkoj ljepoti.

Kuća u Javorniku (Foto: Dnevnik.hr) Čamac na rijeci Uni (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Kaže da u Javorniku nema telefona, roaminga, ceste, kanalizacije, vodovoda. Sve je stalo još u kamenom dobu. Ali za ljepotu prirode vrijedi drugačije. "To se ne može opisati, to nigdje na svijetu nema", kaže Malivuk.

Teglica meda košta 40 kuna kod pčelara Dimitra Miličevića. "Kad se kupuje kod mene na malo, to je kesten, bagrem i livada s naših terena", objasnio je Miličević.

Djeca u školu idu u Dvor đačkim autobusom. U selu nema hitne pomoći pa ako nešto trebaju moraju otići u Kostanjicu ili Sisak

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene