Obavijesti Pretražite Navigacija
Dnevnik na otocima

Zovu je "centar svita", a nema ni liječnika ni škole: Crkveni zvonik zvoni samo za sprovode

1/2 >> Pogledaji ovu galeriju Rava i Iž (Dnevnik.hr) Rava i Iž (Dnevnik.hr) +0 Rava i Iž (Dnevnik.hr) Galerija
Rubrika "Dnevnik na otocima" posjetila je Ravu i Iž. To su dva mala otoka u zadarskom akvatoriju, a nalaze se između Ugljana i Dugog otoka, na kojima život već godinama nepovratno izumire. Stanje dodatno pogoršava činjenica da otoci imaju jednak indeks razvijenosti kao i kopneni gradovi kojima administrativno pripadaju, što otežava prijavljivanje na državne i europske natječaje.

Zovu je "centar svita", a na Ravi nema ni liječnika ni škole. Posljednji naraštaji tamošnju su školu pohađali prije 40 godina. Danas na otoku stalno živi tek sedamdesetak starijih stanovnika.

Pročitajte i ovo Dnevnik na otocima: Hvar (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Dnevnik na otocima Žive od turizma: Dijelovi otoka koji je nekada pokrivao 10 posto svjetske proizvodnje lavande nemaju ni struje ni vode Dnevnik na otocima: Brač (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Dnevnik na otocima Dvije strane bračke priče: Jedna prkosi negativnim trendovima, a na drugoj život nije jednako bajan

Pošta je otvorena dva sata na dan, trgovina ponedjeljkom ne radi, a kruh dolazi samo utorkom i četvrtkom. Crkveni zvonik zvoni samo za sprovode. Posljednje krštenje bilo je prije dvije godine.

Susjedni Iž veći je otok. Na njemu živi 450 stanovnika, ali ima samo tridesetak radnih mjesta. U osnovnoj je školi tek osam učenika. Iduće tri godine neće biti prvašića.

Stanovnici otoka u okolici Zadra imaju problema s povlačenjem novca iz fondova Europske unije. Naime, oni prema sadašnjem zakonu imaju jednak indeks razvijenosti kao i sam grad Zadar. Iz Ministarstva regionalnog razvoja tvrde da će ta nepravda biti ispravljena Zakonom o otocima.

Rupe u zakonu otežavaju put do europskih sredstava

"Svi manji otoci koji administrativno pripadaju kopnenim gradovima u lošijem su položaju, a tretiraju se jednako kao i sami gradovi", rekao je Denis Barić, predsjednik Otočnog sabora. "Problemi se javljaju prilikom prijavljivanja na natječaje na državnoj, ali i na europskoj razini."

Iako država u otoke ulaže mnogo novca, mnogi se zakoni još uvijek ne poštuju.

"Država je otocima i majka i maćeha. Ona u njih godišnje ulaže od 3,5 do 4 milijarde kuna. Ipak, mnogi zakoni o otocima se ne poštuju", objasnio je.

"Novca ima, ali bi ga trebalo staviti na jednu hrpu i napraviti strategiju razvoja hrvatskih otoka, to jest odrediti prioritete poput povezanosti i infrastrukture", zaključio je Barić.

Inače, Zakon o otocima očekuje se sredinom godine. Prema obećanju Ministarstva regionalnog razvoja, taj bi zakon trebao donijeti niz olakšanja za otočane, što oni već godinama iščekuju.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene