Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U utorak 4. siječnja 2011. godine dogodit će se djelomična pomrčina Sunca, koja će biti vidljiva iz Europe (osim Islanda), sjevernog dijela Afrike, zapadne i središnje Azije te s cijelog Arapskog poluotoka, izvijestili su iz Zvjezdarnice Zagreb.


Iz Hrvatske će se ova pomrčina vidjeti 4. siječnja, u prijepodnevnim satima.

Vezani članci Slika nije dostupna SUPER MJESEC - 28. rujna vidjet ćete fenomen koji će se ponoviti tek 2033. Slika nije dostupna TIMELAPSE VIDEO Ovako je izgledao današnji 'krvavi Mjesec'

>> VIDEO: Totalna pomrčina mjeseca

>> VIDEO: Totalna pomrčina mjeseca

Pomrčina Sunca nastaje kada se Mjesec nađe točno između Zemlje i Sunca. Kod djelomične pomrčine Sunca, Mjesec ne zaklanja kompletni disk Sunca, pa se prilikom promatranja pomrčine moraju koristiti zaštitni filteri (naočale za zavarivanje, posebne folije od Mylara i sl.) jer će inače zbog velikog sjaja Sunca nastupiti trajna oštećenja oka. Ni u kojem slučaju ne promatrajte Sunce teleskopom ili dalekozorom bez zaštitnih filtera jer možete izgubiti vid, upozoravaju iz zagrebačke Zvjezdarnice.

Pomrčina će se moći promatrati iz bilo kojeg dijela Hrvatske

Iz Hrvatske će se djelomična pomrčina Sunca vidjeti 4. siječnja prijepodne, a u sredini (maksimumu) pomrčine imat će dosta veliku fazu od oko 75 posto. Faza pomrčine je postotak Mjesecom prekrivenog dijela prividnog promjera Sunca.

Pomrčina se može promatrati uz korištenje zaštitnih filtera iz bilo kojeg mjesta u Hrvatskoj gdje je vrijeme vedro. Za promatranje nije nužno koristiti teleskop jer se pomrčina može lijepo vidjeti golim okom uz obavezno korištenje zaštitnih filtera, ističu Gustav Kren i Ivan Romštajn iz zagrebačke Zvjezdarnice.

Također navode kako će se djelomična pomrčina iz Zagreba vidjeti od 7,59 do 10,50 sati; iz Splita od 7,56 do 10,48 sati; iz Rijeke od 7,57 do 10,46 sati; iz Osijeka od 8,01 do 10,55 sati; iz Zadra od 7,56 do 10,46 sati; iz Varaždina od 8 do 10,51 sati; iz Pule od 7,56 do 10,44 sati; iz Dubrovnika od 7,57 do 10,51 sati te iz Slavonskog Broda od 8 do 10,53 sati.

Sredina pomrčine u svim navedenim hrvatskim gradovima bit će između 9,15 i 9,25 sati.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju