Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Djeci branitelja ukinut povlašteni upis

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ustavni sud ukinuo je danas većinom glasova povlasticu izravnog upisa u srednje škole, visoka učilišta i na fakultete djeci hrvatskih branitelja.

Protiv ove odluke glasovali su jedino suci Vice Vukojević i Milan Vuković.

Pročitajte i ovo USB-stick i CD Pokušaj zataškavanja? Skandal na fakultetu zbog jednog USB-a: "Očito teško podnose odluku Povjerenstva" Najpoželjniji fakulteti Deset najpoželjnijih Vode li se maturanti razumom ili osjećajima pri odabiru fakulteta? Dnevnik Nove TV donosi odgovore

Prijedlog za ocjenu ustavnosti sporne odredbe Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji Ustavnom sudu podnijelo je više predlagatelja među kojima i Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja, Hrvatski helsinški odbor i Sveučilište u Zagrebu na kojemu je kod upisa protekle studijske godine zbog sada ukinute odredbe bilo problema kod upisa redovnih studenata.

Po ukinutoj odredbi Zakona koji je stupio na snagu s početkom 2005., djeca poginulih, zatočenih ili nestalih branitelja, ratnih vojnih invalida i dragovoljaca imala su pravo na izravni upis u srednje škole i visoka učilišta, odnosno fakultete, pod uvjetom da su prešla bodovni, odnosno razredbeni prag.

Osporavatelji te odredbe smatraju da je ona neustavna jer je suprotna načelu jednakosti i vladavine prava, jednakosti svih pred zakonom, jednake dostupnosti srednješkolskog i visokoškolskog obrazovanja te autonomiji sveučilišta.

Ustavni suci dali su im za pravo te su ukinuli spornu odredbu, a u obrazloženju odluke među ostalim su naveli da ustavom zajamčena dostupnost srednješkolskog i visokoškolskog obrazovanja pod jednakim uvjetima i u skladu sa sposobnostima ne poznaje i ne priznaje iznimke, odnosno mogućnost da netko ima prednost pri upisu po nekoj drugoj
osnovi. Stoga zakonodavac, po ocjeni ustavnih sudaca, nije imao pravo dati prednost pri upisu djeci branitelja.

Suci su ustvrdili i da je spornom odredbom prekršena i autonomija sveučilišta. Pritom su se pozvali na odredbu Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju prema kojoj je utvrđivanje pravila upisa studenata jedan od temeljnih sadržaja akademske samouprave, pa tu ovlast sveučilišta nije dopušteno ograničavati od strane države.

Budući da je isključivo pravo sveučilišta utvrđivati pravila upisa studenata, za što postoji i odgovornost akademske zajednice prema društvenoj zajednici u kojoj djeluje, osporena odredba predstavlja zadiranje u akademsku samoupravu na način koji ugrožava opstojnost autonomije sveučilišta zajamčene Ustavom, zaključili su ustavni suci. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene