Osmogodišnjak iz Bitelića kod Sinja na nastavu u Hrvace ne smije školskim autobusom jer živi dva kilometra dalje od zone koja pripada školi.

Galerija


Vikend je, pa se osmogodišnji Nikola igra s tatom i mlađim bratom pred kućom u Biteliću, ali u ponedjeljak, kad krene škola, njegovi vršnjaci će u veliku školu u Hrvacama ići školskim autobusom, a on kako se roditelji snađu. Ući u taj autobus više nema pravo jer živi dva kilometra dalje od zone koja pripada školi u Hrvacama.

Vezani članci Italija, koronavirus Nova studija otkrila: Talijanski dječak (4) još je u studenom 2019. imao koronu, liječnici mislili da su ospice Policijska potjera Kolona policijskih automobila u filmskoj potjeri za dječakom koji je oteo školski bus i izazvao tri sudara

Stipe Jukić, otac djeteta, ne miri se s tom činjenicom stoga je zvao i župana i pročelnika za školstvo, ali oni poručuju da dijete po zakonu spada u područnu školu u Biteliću. Iz kojega se mahom iselilo, pa je i škola prazna.

„Sad će oni meni reći da nemam pravo, meni je dosta te demagogije. ja sam njih zvao 15 puta, nema kome se nisam obratio“, kaže Stipe Jukić.

Iza Domovinskog rata u ovoj velikoj školi bilo je 150 djece, sada nažalost ima samo dva učenika. Nikolini roditelji ne žele da on bude onaj treći. Žele da u školu ide sa svojim vršnjacima.

Dva učenika u Biteliću su i starija od Nikole, a Nikola je u Hrvacama išao i u vrtić, pa su mu svi prijatelji u školi u Hrvacama. Tamo je završio i prvi razred, pa želi i drugi. Roditelji bi vozili Nikolu sami no ujutro idu na posao u Split, dok Nikola u školu ide iza dvanaest sati.

Ravnateljica škole ističe da vrijeme u koje Bitelićem prolazi autobus nikako ne odgovara Nikoli te da želi sačuvati mjesnu školu. Ipak roditelji Jukić to opovrgavaju smatrajući da njihov sin ne treba odvajanjem od prijatelja spašavati lokalnu školu, nego političari jačanjem gospodarstva.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr