Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Jordan Ronaldson ima samo 5 godina, a već iza sebe ima dvije po život opasne operacije. Jordan je naime, rođen praktički samo s jednom polovicom srca i da bi preživio svaki dan mora uzimati koktel lijekova, uključujući i tri viagre.


Jordan treba transplantaciju srca, no to će morati pričekati dok ne bude dovoljno odrastao, tj. dok se ne povećaju šanse da će operacija proći uspješno. Do sada je prošao već dva zahvata na srcu.

Vezani članci Dostava lijekova Autom do doma pacijenta: Ljekarnici volonteri dostavljaju lijekove nepokretnima i pacijentima u samoizolaciji Slika nije dostupna Prvi put u povijesti - Uspješno presađeno mrtvo srce!

Njegova 26-godišnja majka Leanne kaže kako Jordan zapravo voli odlaske na kontrole.

"On voli ići u bolnicu i veseli se operaciji. Puno je hrabriji nego što bi ja bila, jedva čeka iduću", kaže Leanne.

Stručnjaci u Dječjoj bolnici u Birminghamu će ovog ljeta u njegovo malo krhko srce pokušati uvesti venu.

"Činio se u redu kad se rodio, poput malenog anđela. No, nakon nekoliko sati njegova su usta počela počela poprimati plavu boju. Imao je samo 3 dana kada je prvi put operiran. Morali su postići da krv ide kroz taj njegov mali komadić srca", ispričala je Jordanova majka.

Istu takvu rizičnu operaciju prošao je i kao 5-mjesečna beba.

“Jordanova bijela i crvena krvna zrnca su pomiješana, što znači da se njegovo tijelo ne može boriti s infekcijom. Na idućoj operaciji liječnici će ih pokušati razdvojiti", kazala je Leanne.

Jordan ima prirođenu grešku na srcu - tzv. hipoplastično lijevo srce. Taj se sindrom javlja kod jedne osobe na oko 5.000, uglavnom kod dječaka. Već u majčinoj utrobi, lijeva strana srca nije mu se razvila kako treba. Zato dnevno mora piti koktel lijekova, uključujući i tri viagre.

“Viagra mu ubrzava protok krvi i tako prevenira blokadu u srcu", objasnili su roditelji ovaj šokantan podatak.

No, Jordan je sretno dijete koje ovi teški problemi ne sprječavaju da ima sretno, zaigrano djetinjstvo.

“Ide u školu i uvijek trči uokolo s ostalom djecom. Uvijek je u pokretu i uživa u igri", rekla je Leanne.