Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Udruga 'Žene u Domovinskom ratu' traži da se osudi postupak organizatora skupa Srpskoga narodnoga vijeća i Saveza antifašističkih boraca. Smatra da se djecom manipuliralo u političke svrhe.


Dječja pravobraniteljica zatražila je od Ministarstva znanosti i obrazovanja očitovanje o sudjelovanju djece iz Osnovne škole Bobota na nedavnoj obljetnici ustanka u Srbu.

Vezani članci Ilustracija Dodir koji izaziva jezu: Kako se biskupi suočavaju s prijavama? ''Zlostavljanje u Crkvi ne čini ni 10 posto ukupnih slučajeva'' Ilustracija Tužna priča o dječaku koji je gol lutao Zagrebom dobit će epilog na sudu, ali policija još ne uspijeva locirati majku

Sve je prijavila zadarska Udruga - Žene u Domovinskom ratu. Traži da se osudi postupak organizatora skupa Srpskoga narodnoga vijeća i Saveza antifašističkih boraca, jer smatraju da se djecom manipuliralo u političke svrhe. Tvrde da su na događaju recitirali neprimjerene stihove o Titu.

Ravnateljica spomenute škole, koju većinski pohađaju djeca srpske nacionalnosti od svega se ograđuje, a Ministarstvo znanosti i obrazovanja se još nije očitovalo.

'Stihovi u kojima djeca spominju i veličaju Tita i partiju - "ako me netko pita, reći ću im da sam za partiju i za Tita", a da ne kažem krvnike, sjekirice i ostala oružja kojima će se boriti protiv neprijatelja. Ne mogu rasuditi zbog čega su dovedeni i zbog čega recitiraju takve pjesmice', kazala je Ivana Haberle iz Udruge "Žene u Domovinskom ratu"  

"Djeca, posebice manja djeca, u pravilu ne znaju što se zbivalo. To su ispolitizirane situacije i ne treba ih u to uvlačiti", rekla je Ivana Klarić Milas, dječja pravobraniteljica.

Organizatori skupa iz Srpskog narodnog vijeća smatraju da u ovom slučaju ništa nije sporno, pa ni stihovi za koji zadarska braniteljska udruga kaže da su radikalni. Kažu da su djeca došla s roditeljima.

"Djecu su roditelji dovezli. Sada škole ne rade, mi nismo surađivali sa školama u organizaciji skupa. Pojedina djeca su izrazila želju da odrecitiraju neke pjesme s kojima inače nastupaju.

Govorili su Branka Ćopića, Vladimira Nazora, predsjednika ZAVNOH-a, prvog predsjednika Narodne Republike Hrvatske. Stvarno ne vidim zašto sva ta pompa", odgovorio je na to Saša Milošević iz Srpskog narodnog vijeća.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju