Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Udruga 'Žene u Domovinskom ratu' traži da se osudi postupak organizatora skupa Srpskoga narodnoga vijeća i Saveza antifašističkih boraca. Smatra da se djecom manipuliralo u političke svrhe.


Dječja pravobraniteljica zatražila je od Ministarstva znanosti i obrazovanja očitovanje o sudjelovanju djece iz Osnovne škole Bobota na nedavnoj obljetnici ustanka u Srbu.

Vezani članci Policajac zaustavlja dječaka u radu na plantaži kakaa Raste broj djece koja su prisiljena na rad: Svako deseto dijete se iskorištava Papa Franjo Papa shrvan stravičnim otkrićem masovne dječje grobnice, izravna isprika ipak izostala

Sve je prijavila zadarska Udruga - Žene u Domovinskom ratu. Traži da se osudi postupak organizatora skupa Srpskoga narodnoga vijeća i Saveza antifašističkih boraca, jer smatraju da se djecom manipuliralo u političke svrhe. Tvrde da su na događaju recitirali neprimjerene stihove o Titu.

Ravnateljica spomenute škole, koju većinski pohađaju djeca srpske nacionalnosti od svega se ograđuje, a Ministarstvo znanosti i obrazovanja se još nije očitovalo.

'Stihovi u kojima djeca spominju i veličaju Tita i partiju - "ako me netko pita, reći ću im da sam za partiju i za Tita", a da ne kažem krvnike, sjekirice i ostala oružja kojima će se boriti protiv neprijatelja. Ne mogu rasuditi zbog čega su dovedeni i zbog čega recitiraju takve pjesmice', kazala je Ivana Haberle iz Udruge "Žene u Domovinskom ratu"  

"Djeca, posebice manja djeca, u pravilu ne znaju što se zbivalo. To su ispolitizirane situacije i ne treba ih u to uvlačiti", rekla je Ivana Klarić Milas, dječja pravobraniteljica.

Organizatori skupa iz Srpskog narodnog vijeća smatraju da u ovom slučaju ništa nije sporno, pa ni stihovi za koji zadarska braniteljska udruga kaže da su radikalni. Kažu da su djeca došla s roditeljima.

"Djecu su roditelji dovezli. Sada škole ne rade, mi nismo surađivali sa školama u organizaciji skupa. Pojedina djeca su izrazila želju da odrecitiraju neke pjesme s kojima inače nastupaju.

Govorili su Branka Ćopića, Vladimira Nazora, predsjednika ZAVNOH-a, prvog predsjednika Narodne Republike Hrvatske. Stvarno ne vidim zašto sva ta pompa", odgovorio je na to Saša Milošević iz Srpskog narodnog vijeća.