Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Djeca sve više vremena provode na internetu, a da nisu ni svjesna kakve ih sve opasnosti tamo vrebaju.


'Na internetu sam po šest sati dnevno. Surfam, idem na Facebook, tražim informacije za školu', rekao je Matko Buvač, učenik čakovečke Gimnazije. 'Dnevno sam na internetu dva do tri sata. Najčešće idem na Facebook, ali pošto sam maturant, tražim i informacije za maturalni rad', pojasnio je Karlo Šimičić, učenik Gospodarske škole Čakovec.

Vezani članci Petar Puškarić (Foto: Instagram) Zgodnog Petra uskoro ćemo gledati u novim zgodama hit-serije: "Nitko se nije nadao ovakvom uspjehu" Tajlandski kralj Maha Vajiralongkorn (Foto: AFP) - 1 Iako je svojoj pudlici dao čin u zrakoplovstvu Tajlanđani neće ni pisnuti protiv svog ekstravagantnog kralja

Kako bi se snašli u tom online prostranstvu podataka i mogućnosti, potrebno ih je pravilno usmjeriti. Zato se povodom Dana sigurnog interneta provodila edukacija djece, ali i njihovih nastavnika i roditelja po cijeloj Hrvatskoj. 'Djeca, a i mi odrasli, previše vremena provodimo na internetu. Pogledate li statistike, one su mračne. Ali nije rješenje ištekati kabel ili zabraniti im, već treba s njima razgovarati razumno i pomoći im da se snađu kako bi se i sami osjećali sigurnijima na internetu', rekla je Lidija Kralj iz Tima zajednice 'Suradnici u učenju', inicijatora akcije.

'Vise na Faceu'

Mladi danas najviše vremena provode na društvenim mrežama, a neki su čak postali ovisni o online svijetu. 'Iako se moderne tehnologije mogu smatrati prednošću današnjice, isto tako mogu biti i pošast', naglasio je varaždinski dožupan Milan Pavleković te dodao kako je potrebno senzibilizirati javnost da se internet treba koristiti pametno i odgovorno. U Varaždinu je akcija i pokrenuta prošle godine.

'Djeca ne razmišljaju o opasnostima koje im prijete. Kada razgovaraju na Facebooku, nisu ni svjesni da li se radi o njihovom vršnjaku ili osobi koja ima zlobne namjere', rekla je Kralj. 'Unuke potičemo da čim više vremena provode u igri vani. Ograničavamo im internet na sat vremena', pojasnila je Međimurka Marija Bistrović. 'Roditelji mi ne ograničavaju internet niti o tome razgovaramo', dodao je Karlo.

>> Internet koristi dvije milijarde ljudi

Odgovornost ipak leži na roditeljima i nastavnicima koji sa djecom trebaju razgovarati, ali i ograničiti im vrijeme ispred monitora, a onda će i djeca biti sigurnija na internetu.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju