Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osude govora mržnje

Kosor: Zbog divljaka ćemo morati početi prekidati utakmice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijerka Jadranka Kosor osudila je divljačko navijanje u Varaždinu.

Kosor se danas u ime Vlade pridružila osudi koju su, zbog govora mržnje tijekom jučerašnje nogometne utakmice u Varaždinu, iznijeli saborski klubovi, te najavila oštrije mjere protiv takvog, kako ga je nazvala, divljačkog ponašanja, pa i mogućnost prekidanja utakmica. 'U ime Vlade osuđujem takvu vrstu divljaštva i poruka je da to nećemo tolerirati, to nitko više ne može tolerirati', poručila je premijerka sa saborske govornice. Većina saborskih klubova danas se, naime, pridružila prosvjedu SDSS-a te osudila uzvikivanje nacionalističkih poruka tijekom jučerašnje nogometne utakmice između mladih reprezentacija Hrvatske i Srbije u Varaždinu. Premijerka Kosor najavila je da će već danas, na užem Vladinom kabinetu, s ministrima razmotriti sve mogućnosti kako stati na kraj navijačkom divljaštvu, dodavši da će se vjerojatno ići na nove, restriktivnije izmjene Zakona o suzbijanju nereda na sportskim natjecanjima, ali i istaknuvši da 'to očito neće i ne može biti dovoljno'.

Pročitajte i ovo Navijači se u Zagrebu sukobili s policijom - 5 Neredi nakon utakmice Policija objavila detalje: U napadu navijača ozlijeđeno 8 policajaca, trojica uhićena Zoran Milanović i Gordan Jandroković na utakmici - 4 Kvalifikacije za Euro 2024 FOTO Napeto i u loži: Milanović i Jandroković zajedno gledali utakmicu

'Zakonski okviri nisu dovoljni'

'Sve dok se utakmice ne budu prekidale, sve dok se televizijski prijenosi ne budu prekidali, do tada divljaci neće shvatiti poruku. U tom će smislu Vlada raditi, uz vašu potporu', poručila je zastupnicima. 'Očito je da zakonski okviri nisu bili dovoljni', dodala je Kosor, najavivši i da će nove mjere ići za većom odgovornosti organizatora sportskim natjecanja, koji, naglasila je, u slučajevima nacionalističkih i sličnih incidenata na stadionima ne može ostati po strani.

>> 'Navijanje protiv Srbije okaljalo ugled Varaždina i Hrvatske'

Premijerka je obraćanje zastupnicima zaključila porukom da će se Vlada u suzbijanju govora mržnje voditi načelom nulte tolerancije prema divljaštvu. Milorad Pupovac je u ime SDSS-a klubovima i Vladi zahvalio na potpori u osudi govora mržnje i svih oblika netolerancije.

Savjet za nacionalne manjine osudio govor mržnje

Savjet za nacionalne manjine Republike Hrvatske u današnjem je priopćenju također najoštrije osudio vrijeđanje i javni govor mržnje upućen pripadnicima srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj u tijeku odigravanja utakmice mladih reprezentacija Hrvatske i Srbije jučer u Varaždinu. Izvikivanjem slogana 'ubij, ubij Srbina!', 'za dom spremni!', pjevanjem krajnje šovinističkih pjesama, nisu samo vrijeđani pripadnici srpske nacionalne manjine već i cjelokupna politika hrvatske vlade, kao i odlučna politička volja da se u Hrvatskoj afirmira politika suživota, tolerancije, multikulturalizma, multikonfesionalnosti, prava nacionalnih manjina te poštivanje drugih i drukčijih.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene