Blaženka Divjak (Foto: Dnevnik.hr)
Blaženka Divjak (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak u Hrvatskom saboru osvrnula se na maratonske pregovore Vlade i sindikata kojima nije prisustvovala.


Ustvrdila je kako se jučer nakon sastanka mogao čuti "racionalni kompromis".

Vezani članci Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) Andrej Plenković ne otkriva daljnje poteze: ''Najvažnije je da djeca idu u školu'' Andrej Plenković nakon pregovora (Foto: Dnevnik.hr) Plenković nakon sastanka sa sindikatima: "Ostvarili smo kvalitetan kompromis"; Mihalinec: "To nije ono što smo mi tražili"

"On s jedne strane adresira dugogodišnje zaostajanje plaća zaposlenih u prosvjeti, a s druge strane cjelovito rješenje putem izmjene uredbe, gdje su sindikati dogovorili uključivanje u taj cijeli posao", kazala je Divjak. 

Istaknula je kako ovom ponudom prosvjetari za iduću godinu dobivaju prosječno povećanje plaće od 800 kuna mjesečno. 

Podsjetila je kako je danas 13. izgubljeni dan nastave i da se "sada moramo okrenuti učenicima".

Na pitanje zašto ona nije prisustvovala pregovorima, kazala je da je ona "dio rješenja"

"Predlažem, radim na tome da dođe do sastanka, analiziram prijedloge i rješenja. Ne patim od ega da bih u svakoj od situacija morala biti prisutna, ali sam bila prisutna na svim pripremnim sastancima i razgovorima", kaže Divjak. 

Komentirala je i izjavu ministra Josipa Aladrovića da se nije snašla i da je ona jedan od razloga za ovakvu situaciju.

"Ja se od šestog mjeseca zalažem za to da se ova nepravda ispravi i da dođe do racionalnog rješenja. Predlagala sam rješenja i prošli sam tjedan pozvala strane koje su bile u ukopanim rovovima da sjednu zajedno, da dođe do kompromisa", rekla je.