Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Plan i program iz informatike napisan je još 1994. godine. Prema njemu, djeca bi u školama trebala učiti o disketama i zastarjelim sustavima poput MS DOS-a.


U sklopu rubrike Dnevnika Nove TV, Zemlja znanja, u srednju školu u Delnicama odveli smo uspješnog informatičara i vlasnika tvrtke koja zapošljava više od 120 ljudi, Luku Abrusa.

Vezani članci Barbara Štrbac Nastavak školske godine za većinu učenika počinje na daljinu: Donosimo detaljan pregled stanja po županijama Osnovna škola dr. Ivan Merz stradala u potresu - 4 Bandić govorio da koridori za školarce neće biti potrebni, a roditeljima danas obećali postavljanje nadstrešnih skela

Kao uspješnog poduzetnika čija tvrtka ima urede u Zagrebu, Osijeku i New Yorku, a posluje na američkom tržištu, Luku Abrusa gledatelji Dnevnika Nove TV već su imali prilike upoznati u rubrici Bolja Hrvatska.

Sada je s našom ekipom provjerio što srednjoškolci uče na satovima informatike i hrvatskog.

Informatika je, naime, u Hrvatskoj i dalje izborni predmet. U osnovnim školama jedno računalo u prosjeku dijeli 12 učenika, dok je europski prosjek znatno manji – na jedno računalo dolazi tek četiri učenika.

Koliko je potrebna reforma obrazovanja dobro pokazuje i podatak kako je važeći plan i program iz informatike napisan još 1994. godine. Prema njemu, djeca bi u školama trebala učiti o disketama i zastarjelim sustavima poput MS DOS-a.

Srećom, važeći i zastarjeli plan i program malo tko provodi - po njemu se više ne pišu ni udžbenici.

S Lukom smo posjetili i sate hrvatskog jezika, a učenici su otvoreno priznali kako lektire čitaju - u skraćenom obliku na internetu. Strukovnjaci su se požalili da više vremena provode u učionici, umjesto na praksi.