Glavni izvršni direktor Microsofta Steve Ballmer došao je danas u Hrvatsku. Sastao se s premijerom Zoranom Milanovićem i ministrom obrazovanja Željkom Jovanovićem.


Predsjednik Vlade Zoran Milanović sastao se danas u Banskim dvorima s glavnim izvršnim direktorom Microsofta Steveom Ballmerom, a razgovarali su o razvoju IT sektora u Hrvatskoj i u svijetu, priopćila je Služba za odnose s javnošću Ureda predsjednika Vlade RH.

Vezani članci Andrej Plenković i Zoran Milanović Milanović odgovorio Plenkoviću: "Nadam se da mu je dobro" Andrej Plenković - 1 Plenković o susretu na Pantovčaku: "Jedina tema bila je nabava aviona. Zajedničko polaganje vijenaca? Ne moramo više o tome divaniti"

Microsoft je u Hrvatskoj razvio veliki partnerski ekosustav s više od 1.100 poduzeća kooperanata, a pruža podršku i nezavisnim proizvođačima softvera u Hrvatskoj. Također, istaknuto je da je 46 posto radnih mjesta u hrvatskom IT sektoru povezano s Microsoftovim tehnologijama, navodi se u priopćenju.

>> VIDEO Tražite snimku koja će vas ostaviti bez teksta? Evo je!

Steve Ballmer je najavio svoj skori odlazak s čelne pozicije u Microsoftu. Nedavno je na YouTubeu objavljena bizarna snimka namijenjena internoj distribuciji u Microsoftu, na kojoj Ballmer i Bill Gates glume Dr. Evila i Austina Powersa.

Nakon sastanka s predsjednikom Vlade, ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović i glavni izvršni direktor Microsofta Steve Ballmer potpisali su 'Education Transformation Agreement' (ETA) u cilju unapređenja hrvatskog obrazovnog sustava.

Inicijative iz sporazuma u skladu su s postojećim obrazovnim kurikulumom i nadopunjuju ga modernim IT alatima i rješenjima. Dio sporazuma podrazumijeva i da oko 550 tisuća učenika, studenata, nastavnika i profesora dobije besplatno korištenje sustava Office 365. Hrvatska se tako pridružuje zemljama koje su svojim nastavnicima i profesorima te učenicima i studentima takvim sporazumom 'omogućile vrhunske alate u oblaku za bolju učinkovitost'.

'Snažnijim uvođenjem novih, a posebice informacijskih tehnologija, omogućit ćemo transformaciju hrvatskog obrazovanja, poticanje inovacija i razvoj vještina potrebnih za zapošljavanje u 21. stoljeću te na taj način povećati hrvatsku konkurentnost na globalnom tržištu', rekao je ministar Jovanović.

Istaknuo je kako je 'glavni cilj sporazuma osposobljavanje nastavnika i nositelja obrazovnih procesa, što je u skladu i sa strategijom Vlade RH koja radi na izgradnji izvrsnog sustava obrazovanja koje je usklađeno s potrebama društva'.

'Moramo biti inovativni i konkurentni, a to možemo samo ako je jednaka kvaliteta obrazovanja dostupna svima, a važnu ulogu u tome ima upravo uporaba moderne tehnologije', naglasio je ministar Jovanović.

Steve Ballmer je rekao kako su 'uvijek vjerovali da tehnologija studentima pruža mogućnosti da ostvare svoje snove'.

'Uređajima i uslugama danas donosimo visokovrijedne aktivnosti koje mijenjaju učionice te pomažu nastavnicima i profesorima da učenike i studente nauče vještinama potrebnim za ulazak na tržište radne snage', rekao je Ballmer.

'Ministar Jovanović i ja se slažemo da je transformacija obrazovanja u Hrvatskoj ključna za dugoročan uspjeh zemlje. ETA je pozitivan korak naprijed u unapređenju suradnje privatnog i javnog sektora potrebnog kako bi se osiguralo da mladi u Hrvatskoj budu spremni za budućnost', istaknuo je.

Sporazum ETA također uključuje i niz drugih inicijativa, uključujući inicijativu 'Suradnici u učenju' koja nastavnicima i profesorima nudi mogućnosti za razmjenu iskustava, praksi i stvaranja globalne zajednice iz 115 zemalja te inicijativu 'Microsoft DreamSpark' koja studentima pruža profesionalne alate za razvoj i dizajn modernih aplikacija.

Hrvatski učenici i studenti također će dobiti pristup brojnim prednostima, uključujući pristup Microsoftovom softveru, referentnim materijalima, obuci i povlaštenim informacijama o budućim poslovnim prilikama preko Microsoftovog 'Student-partner programa'.

Ovo su samo neke od raznih inicijativa naznačenih u ETA-i sa zajedničkom ključnom strategijom preobrazbe učenja, daljnjih inovacija, razvoja vještina 21. stoljeća te zapošljavanja u Hrvatskoj, kaže u priopćenju Služba za odnose s javnošću Ureda predsjednika Vlade RH.

Microsoft je u svom priopćenju naglasio kako je Ballmerov posjet Hrvatskoj uključivao niz sastanaka s pojedincima i tvrtkama u javnom i privatnom sektoru. Navodi kako se prije potpisivanja sporazuma ETA, Ballmer sastao s premijerom Zoranom Milanovićem kako bi razgovarali o Microsoftovim ulaganjima u Hrvatskoj i snazi partnerskog eko-sustava s više od 1.100 tvrtki.

Također je posjetio Hrvatski Telekom, gdje je s predsjednikom Uprave Ivicom Mudrinićem potpisao Sporazum o suradnji i zajedničkom nastupu na tržištu.

Partneri će iskoristiti sinergiju i surađivati u razvoju usluga vezanih uz Windows uređaje i usluge u oblaku za privatne korisnike i tvrtke, navodi u priopćenju Microsoft. Dodaje kako je Ballmer održao i okrugli stol s Microsoftovim partnerima u Hrvatskoj i zahvalio im na kvalitetnoj suradnji, naglasivši pritom važnost njihove podrške prilikom transformacije Microsofta u tvrtku koja nudi uređaje i usluge.

Dan je završio razgovorom s oko 50 studenata i profesora, gdje je Ballmer naglasio važnost nastavka ulaganja u obrazovanje, IT i poduzetničke vještine koji su preduvjeti za konkurentno nacionalno gospodarstvo. Tom prigodom gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić također je gostovao u Microsoftu i sa Steveom Ballmerom najavio namjeru otvaranja trećeg Microsoftovog inovacijskog centra (MIC) u Osijeku za daljnji razvoj lokalne softverske ekonomije. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook