Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Državno izborno povjerenstvo danas su stigle dvije žalbe Stranke hrvatskih branitelja, izjavio je predsjednik DIP-a Branko Hrvatin i rekao kako će one biti dostavljene Ustavnome sudu.


"Zaprimili smo dvije žalbe Stranke hrvatskih branitelja i tijekom dana prikupit će se svi materijali vezani uz predmete, te će biti dostavljeni Ustavnome sudu", rekao je Hrvatin Hini dodavši da u ponoć istječe i rok za žalbu manjinskom zastupniku Robertu Jankovicsu kojem je DIP odbio prigovor na regularnost u postupku izbora zastupnika za
Hrvatski sabor.

Vezani članci Lokalni izbori, ilustracija ''Neujednačena pravila zbunjuju građane'': Na školi osvanuo neprimjeren grafit, dijelili se leci jednog kandidata, problemi s glasanjem zbog zdravstvenih problema Lokalni izbori, ilustracija Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, općina, selo, grad, županija

Nakon što se Ustavni sud očituje o žalbama, DIP će objaviti
privremene neslužbene potpune rezultate izbora za šesti saziv
Hrvatskoga sabora, a nakon toga teče rok od 48 sati za žalbe.

Nakon isteka 48 sati, ako ne bude žalbi, to će postati službeni i konačni rezultati izbora, istaknuo je Hrvatin.

Nakon objavljivanja konačnih i službenih rezultata u "Narodnim novinama" počinje teći rok od 20 dana za konstituiranje Sabora, odnosno rok unutar kojega predsjednik Republike Stjepan Mesić treba sazvati konstituirajuću sjednicu Hrvatskoga sabora.

U šestom sazivu Hrvatskoga sabora sjedit će 153 zastupnika i to 140 zastupnika sa stranačkih lista u 10 izbornih jedinica, pet zastupnika iz 11. izborne jedinice, one za dijasporu i osam zastupnika nacionalnih manjina iz 12. izborne jedinice.

Najviše zastupnika ima HDZ, njih 66 (61 mandat iz Hrvatske i pet iz dijaspore), a SDP ima 56 mandata.

Slijedi koalicija HSS-HSLS koja s regionalnim strankama (ZDS, PGS) ima osam zastupničkih mjesta, HNS ima sedam, regionalne stranke IDS i HDSSB osvojile su po tri mjesta, a HSP i HSU imaju jedno zastupničko mjesto.

Mandat za sastavljanje Vlade dobit će onaj tko bude imao većinu od 77 zastupnika.