Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ženske kvote

Cvitan odgovorio Omejec: 'Narušili ste samostalnost Državnog odvjetništva'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan tvrdi da je Ustavni sud svojim "upozorenjem" koje je potpisala Jasna Omejec, a u kojem stoji da je Državno odvjetništvo pogrešno zaključilo kako nema prekršajne odgovornosti zbog nepoštivanja ženske kvote na izborim listama, narušio Ustavom zajamčenu samostalnost Državnog odvjetništva kao neovisnog pravosudnog tijela.

Glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan ustvrdio je u petak da se Ustavni sud svojim "upozorenjem", u kojem stoji da je Državno odvjetništvo pogrešno zaključilo kako nema prekršajne odgovornosti zbog nepoštivanja ženske kvote na izborim listama, narušio Ustavom zajamčenu samostalnost Državnog odvjetništva kao neovisnog pravosudnog tijela.

Pročitajte i ovo Miroslav Šeparović U iščekivanju Ustavni sud u utorak odlučuje o dva važna pitanja, odluke će objaviti priopćenjem Zoran Milanović Pale teške riječi Oštra reakcija Milanovića na izbor Turudića: "Ovo je najopasiji nasrtaj na neovisne institucije. To ne smije proći"

U pismu koje je uputio predsjednici Ustavnog suda Jasni Omejec Cvitan ističe da Državno odvjetništvo ostaje pri svojem ranijem zaključku da ne postoji zakonski osnov za pokretanje prekršajnih postupaka protiv predlagatelja lista na prošlim parlamentarnim izborima na kojima se nije nalazilo najmanje 40 posto žena.

Ističući da će o svemu obavijestiti Hrvatski sabor i Vladu Cvitan navodi i da Državno odvjtništvo nije tijelo državne uprave, preko kojega bi Vlada osiguravala provedbu odluke i rješenja Ustavnog suda, već neovisno pravosudno tijelo.

Predlagatelje lista s manje od 40 posto žena DORH ne može sankcionirati jer je, kako su objasnili, Ustavni sud u Zakonu o izboru zastupnika ukinuo sankciju za nepoštivanje uravnotežene zastupljenosti žena i muškaraca na izbornim listama.

Iako je Zakonom o ravnopravnosti spolova predviđena kazna od 50.000 kuna za predlagatelje kojima je zastupljenost jednog spola niža od 40 posto ni nju se ne može provesti jer je tim zakonom predviđeno da se postupno povećanje podzastupljenog spola do propisanih 40 posto mora postići najkasnije prigodom provedbe trećih redovitih izbora od stupanja na snagu toga zakona, što će se, ne bude li izvanrednih izbora, dogoditi najvjerojatnije tek 2019.

Cvitan je u pismu izrazio zabrinutost dopisom predsjednice Ustavnog suda nazvanim "upozorenje", jer se ne navodi zakonski osonov temeljem kojeg proizlazi ovlast Ustavnog suda da daje upozorenje "tim povodom i takvog sadržaja" pravosudnom tijelu.

Glavni državni odvjetnik Cvitan naveo je kako nije točan stav da je Državno odvjetništvo svoj zaključak utemeljilo na selektivnom i pogrešnom tumačenju odluke Ustavnog suda.

Tužiteljstvo je, kaže Cvitan, odluku utemeljilo na cjelovitoj i sveobuhvatnoj analizi propisa koje reguliraju taj slučaj prema čemu se doista i upustilo u vlastito tumačenje tih odredbi jer je to njegova zakonska obveza i pravo prilikom primjene zakona na konkretan slučaj.

"Pri tome odbacujem vašu ocjenu da se radi o arbitražnom zaključku DORH-a jer se radi o zakonitoj, razumnoj i obrazloženoj odluci Državnog odvjetništva“, naveo je Cvitan.

Očekivanje Ustavnog suda da DORH povuče sporni zaključak Cvitan je ocijenio kao nedopustiv oblik utjecaja na državno odvjetništvo koje je prema zakonu i Ustavu samostalno i neovisno.

Prema obavijesti Državnog izbornog povjerenstva, HDZ-ova Domoljubna koalicija nije žensku kvotu poštovala ni na jednoj od 11 izbornih lista, deset u Hrvatskoj te jednoj u dijaspori, SDP-ova Hrvatska raste na pet od deset lista, a HDSSB na svoje obje izborne liste.

Manjak žena na čak devet listi imala je Autohtona Hrvatska stranka prava (A-HSP), na po dvije su liste podbacili koalicija Naprijed Hrvatska Ive Josipovića i Radimira Čačića te Socijalistička radnička partija Hrvatske (SRP), a samo na jednoj koalicija Hrvatske kršćanske demokratske unije, Hrvatske demokratske stranke i Nacionalnih demokrata. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene