DINA Petrokemija, industrijsko postrojenje u Omišlju na otoku Krku zakonski od danas više ne postoji. Izbrisana je iz sudskog registra nakon završenog stečaja. Ali ostali su problemi za stanovnike Krka.


U postrojenju je i dalje više stotina tona kemikalija od kojih su neke opasne po zdravlje ljudi. Pogon čuvaju samo dva zaštitara. Iako DINA od danas i zakonski ne postoji i dalje su unutar postrojenja zaštitari koji je čuvaju 24 sata dnevno kako nitko nepozvan ne bi mogao ući.

Vezani članci Nevrijeme na LNG terminalu LNG terminal na udaru orkanske bure, remorkeri pristigli u pomoć: ''Ako bude potrebno, brod ćemo usidriti'' Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 3 DINA Petrokemija u rukama jednog od najbogatijih Slovenaca

U krugu postrojenja više ne postoji ni vatrogasna postrojba. U slučaju požara mogu reagirati tek vatrogasci iz Krka.

'Od Krka do Omišlja u ovoj gužvi nam treba cirka dvadesetak, 22 minute ako ne bude neke veće prepreke na cesti', rekao je Dinko Petrov, zapovjednik JVP Krk.

U Ministarstvu zaštite okoliša smatraju da je opasnost od požara na ovom terenu mala.

'Područje DINA Petrokemije i cijeloga postrojenja nije proplanak, ne radi se o makiji nego se radi o uređenom terenu gdje postoje protupožarni putovi', rekao je Mate Tvrtko Drmić, pomoćnik ministra zaštite okoliša i prirode.

Pitanje DINE je pitanje nacionalne sigurnosti tvrde naši sugovornici koji ističu da u tankovima ima još puno kemikalija a među njima više od 100 tona vinil klorid monomera.

'Osobe koje znaju o čemu govorim tvrde da je to četvrta najkancerogenija tvar koja postoji', rekla je Mirela Ahmetović, načelnica općine Omišalj.

U srpnju prošle godine Državno odvjetništvo napisalo je Fondu za zaštitu okoliša dopis u kojem stoji: „S obzirom na to da tvrtka onečišćivač u stečaju nije obavila sanaciju lokacije onečišćene otpadom i opasnim tvarima sanaciju mora provesti Republika Hrvatska".

Nalog Državnog odvjetništva do danas nije ispunjen. Kemikalije i dalje stoje u postrojenju bivše DINA Petrokemije. Omišljani su ogorčeni i tvrde da ih je sve više oboljelo od raznih vrsta tumora.

Omišljani se nadaju da će se uskoro naći rješenje i da će opasne kemikalije biti napokon maknute iz njihova najbližeg susjedstva.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr