Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slučaj Lozančić

OŠTRO IZ HDZ-a 'Premijer je prekoračio ovlasti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kako je od jučer poznato, Lozančić će biti najbliži suradnik premijera Oreškovića. HDZ-u se to, očito, ne sviđa.

Član Saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Željko Dilber (HDZ) izjavio je u srijedu navečer na HTV-u da je premijer Tihomir Orešković, ukoliko je bivšem ravnatelju Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Draganu Lozančiću ponudio savjetničko mjesto u Vladi, prekoračio ovlasti i postupio kao "kancelar, a ne premijer".

Pročitajte i ovo Biračko mjesto Željezno Žumberačko - 6 Što su im obećali? FOTO I ovdje je pobijedio HDZ: Vjernim biračima ni ovakvi uvjeti nisu zasmetali Andrej Plenković i Peđa Grbin Rijeke pravde slavile u dvije HDZ nije pobijedio u samo dvije izborne jedinice, pogledajte u kojima je izgubio

"Čemu supotpis premijera na njegovu ostavku ako ga postavlja na poziciju savjetnika u Vladu. Teško mi je reći što njega motivira, ali moram priznati da sam iznenađen, jer ovo mi liči na ponašanje kancelara, a ne premijera", kazao je Dilber u HRT-ovoj emisiji Otvoreno.

Ocijenio je i da si premijer u tom slučaju, po sada dostupnim podacima, uzima više ovlasti nego što bi trebao imati.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović ranije je optužila Lozančića da je bio "osobni obavještajac" bivšeg premijera Zorana Milanovića, a iz SDP-a su uzvratili da je takav stav suprotan riječima premijera Oreškovića da nije vidio "nikakve podatke i rezultate" koji bi potvrdili da je Lozančić kršio zakon.

Grabar-Kitarović je Lozančićevo razrješenje zatražila krajem siječnja. Zbog nemogućnosti dogovora među vladajućima Lozančić je podnio ostavku na poziciju šefa Agencije. Za novog su šefa SOA-e predložili Daniela Markića.

Lozančić je proši tjedan podnio ostavku i tako omogućio da o imenovanju njegova nasljednika raspravlja saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost koji je u srijedu većinom glasova podržao Markićevo imenovanje, uz izdvojeno mišljenje HDZ-ova Miroslava Tuđmana i HSLS-ova Darija Hrebaka. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene